Fynske Bank skal øge nedskrivninger efter tilsynsbesøg

Finanstilsynet giver flere påbud til banken efter inspektion. På baggrund af stikprøver har tilsynet fundet behov for yderligere nedskrivninger for 10,5 mio. kr.
Direktør for Fynske Bank, Petter Blondeau. | Foto: Fynske Bank/PR
Direktør for Fynske Bank, Petter Blondeau. | Foto: Fynske Bank/PR

Fynske Bank modtager flere påbud fra Finanstilsynet, efter at tilsynet var på inspektion i banken tidligere på året. Det skriver tilsynet i en meddelelse.

Derudover fandt Finanstilsynet behov for nye nedskrivninger. Tilsynet har foretaget stikprøver i bankens udlån og fandt på den baggrund anledning til nye nedskrivninger for 10,5 mio. kr. af de samlede udlån.

"Banken modtog derfor påbud om at gennemgå populationen for nærmere at identificere nedskrivningsbehovet," skriver tilsynet.

Finanstilsynet gennemgik bankens 36 største udlån og en tilfældig udvalgt stikprøve på 209 udlån. Det svarer til ca. 40 pct. af de samlede udlån. Tilsynet bemærker, at man generelt var enig i bankens vurdering af de store udlån.

Skal forbedre risikorapport

Finanstilsynet giver banken påbud om at forbedre risikovurderingsrapporten og påbud om at sikre en "fyldestgørende rapportering på de internt fastsatte grænser for likviditets- og markedsrisiko."

Derudover modtager ledelsen i Fynske Bank påbud. Tilsynet skriver, at "forhandlingsprotokollen skal forbedres, ligesom bestyrelsen skal revurdere antallet af årlige møder."

Af tilsynets redegørelse fremgår det også, at Fynske Bank har øget sin eksponering mod ejendomsmarkedet.

"Bankens ejendomseksponering er i 4. kvartal 2015 kraftigt forøget fra 10,3 pct. til 16,3 pct. ultimo 2015. Bankens ejendomseksponering ligger nu mærkbart over gennemsnittet for sammenlignelige institutter (9,7 pct.). Det er erfaringerne fra finanskrisen, at det kan være forbundet med væsentlige risici at være eksponeret mod ejendomme," skriver Finanstilsynet.

Finanstilsynet bemærker også, at man fandt mange fejl i bankens kundedata for erhvervs- og privatkunder. Det er, skriver tilsynet, "blandt andet i forhold til risikovurdering/rating af kunderne og den anvendte branchekode for virksomheder."

Da Finanstilsynet også fandt operationelle risici som følge af bankens overgang til et nyt it-system, giver tilsynet et solvensbehovstillæg. Den finansielle vagthund har derfor opgjort bankens solvensbehov til 10,3 pct. ved udgangen 2015. Banken havde selv opgjort solvensbehovet til 9,8 pct.

Bankens kapitalgrundlag udgjorde 19,6 pct. ved udgangen af 2015.

Fynske Bank efter regnskab: "Det er ikke et spørgsmål om at uddele tudekiks"

Fynske Bank går tilbage på bundlinjen  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også