Ny strategiplan for Sydbank vil stjæle billedet

Det er især den længe annoncerede nye strategiplan for 2016 til 2018, der kommer til at blive nærlæst, når Sydbank kommer med bankens regnskab for tredje kvartal tirsdag klokken 11.
Foto: Sydbank billedarkiv
Foto: Sydbank billedarkiv
/ritzau/FINANS

Sådan lyder vurderingen fra analytikerne.

"Sydbank vil nok præsentere en plan, hvor omkostningerne skal holdes i ro og måske endda falder lidt, samtidig med at indtjeningen skal op. Det, jeg ser som målet for Sydbank, er at komme ned på en omkostningsprocent på under 50 fra 2018," siger Christian Hede, analytiker i Nordea, til Ritzau Finans.

Han vurderer, at Sydbanks ledelse vil gøre, hvad den kan for at komme med en plan, som ligger over, hvad markedet forventer. Dels fordi den nye strategi har været bekendtgjort længe, dels fordi bankens regnskab for tredje kvartal efter hans vurdering ikke kommer til at løfte mange øjenbryn.

Thomas Eskildsen, analytiker i Jyske Bank, forventer, at strategien vil pege i retning af, at det bliver endnu mere tydeligt, at Sydbank vil forsøge at tilpasse sig, at der er et lavrentemiljø.

"Og det peger måske videre i retning af endnu mere fokus på de gebyrdrevende aktiviteter såsom eksempelvis opsparings- og investeringsområdet," vurderer Thomas Eskildsen over for Ritzau Finans.

Han tror også, at Sydbanks nye strategi vil indeholde nye omkostningsmål.

"Udlånsefterspørgslen har ikke rigtigt har trukket fra. Så det kan pege i retning af, at der kan komme fokus på omkostningssiden. Der er fortsat et fald i transaktionerne ude i filialerne. Spørgsmålet er, hvordan man griber det an," siger Thomas Eskildsen.

Store forventninger til regnskabet

Når det gælder selve regnskabet, så er forventningerne knap så store hos analytikerne.

"Tallene for tredje kvartal bliver ikke specielt sexede. Meget fokus har været på bankernes toplinje, og jeg vurderer, at den kommer til at være flad i forhold til seneste kvartal grundet en kombination af, at der stadig er pres på marginerne, og at der er en beskeden udlånsvækst," mener Christian Hede.

Til gengæld ser han, at aktiviteten formentlig har været ganske pæn i forhold til blandt andet handelsindtjeningen, som var skuffende i seneste kvartal.

"Alt i alt bliver det et bedre kvartal end i Q2, men der skal heller ikke så meget til," siger Christian Hede.

Thomas Eskildsen påpeger, at der generelt har været et dyk i gebyrindtægterne hos bankerne blandt andet inden for investerings- og opsparingsprodukter.

"Så det kan man måske også forvente hos Sydbank," siger Thomas Eskildsen.

"I dansk henseende har vi haft en meget høj refinansieringsaktivitet på realkreditlån i første halvår. Der kan man forvente, at dampen er gået lidt af. Det peger mod lidt lavere gebyrindtægter. Desuden bliver det spændende at følge omkostningssiden, om de fortsat får leveret på lønsomhedsprogrammet, som snart udløber," mener Jyske Bank-analytikeren.

Øget digitalisering

Også den øgede digitalisering, som er en trend i banksektoren for tiden, vil analytikerne holde øje med.

Ifølge Thomas Eskildsen kan det øgede fokus på omkostningsreducering pege i retningen af, at også Sydbank vil gøre en del ud af øget digitalisering i det kommende regnskab. Også Christian Hede vurderer, at Sydbank vil have fokus på digitalisering.

"Digitalisering er blevet endnu tydeligere hos Danske Bank og Nordea, og også andre banker er begyndt at fokusere på det. Det er et område, der fylder meget. Det er et udtryk for ny kundeadfærd. Eksempelvis Mobilepay og Swipp viser, at kunderne er klar til at adaptere de digitale løsninger, som bankerne måtte komme med. Uden at forklejne det, kommer Sydbank formodentlig til at sige noget af det samme, som vi har hørt fra andre banker, nemlig at digitalisering og automatisering bliver stadig mere vigtigt de kommende år," siger Christian Hede.

Fokus på nedskrivninger

En tilbagevendende udfordring for bankerne er deres nedskrivninger. Her forventer Thomas Eskildsen et - set i et historisk perspektiv - forsat lavt nedskrivningsniveau.

"Den eneste komponent, der giver anledning til bekymring i øjeblikket, er landbruget. Sydbank har hensat relativt meget på landbruget siden efteråret sidste år. De har også kollektive hensættelser, som er ubrugte men, som de i forbindelse med Q2 meddelte, er øremærket til landbruget. Så der ligger i forvejen noget, som man er klar til at tage fra med, hvis det bliver nødvendigt," siger Thomas Eskildsen.

Heller ikke Christian Hede vurderer, at landbruget - selvom det er en udfordring - vil volde Sydbank betydelige problemer på nedskrivningssiden.

"Indikationerne for at Sydbank har skrevet nok ned, er blandt andet, at de foretaget nogle kollektive nedskrivninger, som de ikke har brugt til noget endnu," siger Nordea-analytikeren.

Christian Hede påpeger, at Sydbank på nedskrivningen indtil nu har været ret klar i formuleringerne omkring det.

"Man følte, at man var godt med og måske også på plads med at nedskrive. Det vil sige, at man vil indikere, at man går langt ned i nedskrivninger, og man kommer også til at gå længere ned, end hvad der ligger i forventningerne," siger Christian Hede.

Han vurderer, at der vil være faldende nedskrivninger.

"Det giver en lille pil opad på regnskabet for tredje kvartal. Og kombineret med den formentlige positive strategiplan, så er der udsigt til, at markedet vil tage godt imod regnskabet," spår han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også