Andelskasse skal betale erstatning i sag om andelsbeviser

Københavns Andelskasse taber en sag i Pengeinstitutankenævnet og skal nu give an andelhaver 215.000 kr. tilbage.

Tre nederlag på stribe for Københavns Andelskasse i samme sag. Det er status, efter også Pengeinstitutankenævnet har givet en andelhaver medhold i sin klagesag. Tidligere i år har både Finanstilsynet og Erhvervsankenævnet kritiseret andelskassen i samme sag.

Denne gang koster det andelskassen 215.000 kr. i erstatning til andelshaveren.

Sagen starter i oktober 2013, hvor andelshaveren får et brev fra andelskassen om, at den er i vækst, og der er brug for mere kapital. På baggrund af brevet og et opkald fra andelskassens direktør vælger andelshaveren at investere 290.000 kr. i ny andelskapital.

Finanstilsynet har dog kort inden brevet givet andelskassen risikooplysninger, der senere på året bliver fulgt op med blandt andet et midlertidigt forbud mod at øge udlånet. Andelskassen må senere tage store nedskrivninger, som kræver yderligere kapital, der bliver tegnet af en gruppe eksterne investorer.

Processen udvander andelshaverne, så andelskapitalen ikke længere handles til kurs 580 men nu kurs 100. Andelshaveren føler sig vildledt, når risikooplysningerne fra Finanstilsynet ikke var med i brevet. Andelskassen er ikke enig.

"Københavns Andelskasse har anført, at den ikke har handlet erstatningspådragende ved udsendelsen af brevet af 16. oktober 2013 til klageren. Andelskassen er ikke enig i Finanstilsynets påtale af 20. august 2014 og Erhvervsankenævnets stadfæstelse heraf af 20. februar 2015," fremgår det af ankenævnets kendelse.

Andelskassen fremfører videre:

"Der er ikke årsagssammenhæng mellem udsendelsen af brevet af 16. oktober 2013, afgørelsen fra Finanstilsynet/Erhvervsankenævnet og klagerens tab på investeringen. Det faktum, at andelskassens egenkapital stort set blev tabt i foråret 2014, skyldtes alene nedskrivninger på de uretmæssigt foretagne udlån, som blev opdaget i februar 2014. Dette forhold var ikke kendt i oktober 2013 og kunne ikke være beskrevet."

Pengeinstitutankenævnet giver klageren medhold, fordi markedsføringsbrevet for ensidigt fokuserer på de positive sider ved en investering. Andelskassen har ikke kunnet fremvise anden rådgivning, som også fremhævede risikoen, og derfor bliver man holdt ansvarlig for tabet.

Erstatningen på 215.000 kr. er forskellen mellem den kurs, som andelshaveren betalte, og den kurs han ville kunne sælge til i dag.

Andelskasse sender advokat efter tilsynspåbud

Tilsyn kritiserer omstridt andelskasse for salg af kapitalbeviser 

Tilsyn påtaler hyppige ledelsesskift hos andelskasse

Andelskasses formand stopper: Jeg er i udlandet halvdelen af året 

Krav om kapitalkøb førte til politianmeldelse fra tilsynet 

Andelsbeviser skal sælges gennem redningsmanden 

Andelskasse udelukker ikke yderligere kapitalrotation 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også