Jyske Bank-formand: Vi vil gøre alt for at forkæle investorerne

Drømmefusionen mellem Jyske Bank og BRF har givet bagslag målt på værdistigning.
AF JAKOB MARTINI OG MORTEN JOHNSEN

Det var en selvsikker Anders Dam, der mandag aften d. 24. februar 2014 løftede sløret for, at Jyske Bank fusionerede med BRFkredit og forvandlede sig til et nyt finansielt supermarked. En nyhed, som topchefen efterfølgende har kaldt den største og bedste i sine 25 år i banken.

Udmeldingen var klar. En drømmefusion, der skulle styrke begge parter og med tiden give en gevinst på 600 mio. kr. årligt - den ene halvdel i øget salg, den anden i sparede omkostninger.

Investorerne lyttede, klappede og sendte dagen derpå aktien op med 10,5 procent. Til gengæld er den samlet set faldet i de efterfølgende 442 dage, mens konkurrenternes kurser er skudt i vejret. I dag er kursen faldet med 2,5 pct. siden den famøse kurstigning og dermed ligger kursen for Jyske Bank kun 8 pct. bedre end den gjorde i timerne før, fusionsplanen blev annonceret.

"Vi kommenterer ikke på aktiekursudviklingen. Den må markedet fastsætte," siger Anders Dam, der sammen med BRF-topchef Sven Blomberg selv tegnede fusionsplanerne på sit hjørnekontor med udsigt over Silkeborgsøerne.

Men ifølge Anders Dam har investorerne ingen grund til at være bekymrede. Alt går efter planen, forsikrer den ordførende direktør.

"I relation til omkostningerne er vi foran. Målet var sat frem til ultimo 2017, og vi har meddelt, at vi forventer at tilpasningen af medarbejdere er på plads ultimo 2016. Omkring indtægterne går det også fint i forhold til det, som fusionen kan påvirke," siger Anders Dam.

Den største bet i forbindelse med fusionen har været bruddet med Nykredit og Totalkredit. Tidligere scorede Jyske Bank et trecifret millionbeløb i provision for at levere kunder til Totalkredit, men det forsvandt, da Nykredit lukkede betalingerne til Jyske Bank med henvisning til, at banken havde brudt en samarbejdsaftale.

Anders Dam mener, at man først for alvor kan se effekterne af fusionen i regnskabet for tredje kvartal. Her vil de tabte provisioner fra Nykredit også være indhentet af Jyske Banks egne boligudlån, vurderer topchefen.

Problemet for Anders Dam er bare, at investorerne ikke er overbeviste om, at det nu også går helt så smurt.

"Jyske Bank-casen er uklar i øjeblikket. Der er mange faktorer, der bevæger sig, og mere usikkerhed omkring tallene end normalt," siger Kasper Brix-Andersen, porteføljemanager i Bankinvest.

Han hæfter sig ved, at de øvrige store danske banker har fået luft til at forkæle investorerne med udbyttebetalinger og aktietilbagekøb, som hjælper kursen i vejret.

"Jyske Bank stikker ud lige nu. Konkurrenterne er begyndt at give udbyttebetalinger og foretage aktietilbagekøb til gavn for investorerne. Det gør Jyske ikke. Jeg synes, at den har potentiale til at blive en spændende fremtidig investeringscase, men det kræver mere klarhed, end vi har lige nu," siger Kasper Brix-Andersen.

Investorerne hæfter sig ved, at Jyske Banks pæne årsresultat for 2014 i høj grad var båret af en engangsgevinst ved BRF-fusionen. Og i første kvartal 2015 er Jyske Bank pænt efter konkurrenterne på indtjening.

I investeringsbanken Carnegie er porteføljeforvalter på danske aktier Kim Korsgaard Nielsen yderst skeptisk.

"Ud over udfordringerne ved købet af BRF har man også været ramt af større tab og hensættelser, og det har ramt aktien. Samtidig er banken overkapitaliseret, hvilket kun giver mening, hvis man har planer om at foretage nye store opkøb, hvilket virker usandsynligt," siger han.

Jyske Banks bestyrelsesformand Sven Buhrkall ser investorernes reaktion som naturlig. Hvor de vil se beviset for, at fusionen giver mening.

"Set med investor-øjne er jeg enig i, at det ikke er en tilfredsstillende udvikling, når vi ser på den korte periode. Men bestyrelsen kigger på lang sigt, og det at få integreret to store virksomheder – selv om det går virkelig godt med BRF-fusionen – tager tid," siger han og benytter lejligheden til at skamrose direktionen for sin håndtering af fusionen.

Han noterer sig, at konkurrenterne er begyndt at forkæle investorerne, og det vil han også lægge op til i Jyske Bank.

"Jeg vil forsikre om, at vi gør alt, hvad vi kan, for at forkæle investorerne. Det gør vi ved at arbejde på en så høj forrentning af egenkapitalen som muligt. Når vi er forsigtige med at lave udbytte- og tilbagekøbsprogrammer, så er det fordi, at vi i de kommende år skal opbygge yderligere kapital (på grund af skærpede EU-rav, red.). I det lys mener vi ikke, at det er forsvarligt at begynde at betale udbytte," siger Sven Buhrkall.

Hos kapitalforvalteren Gudme Raaschou Asset Management har man da også en tiltro til, at Jyske Bank begynder at levere på et tidspunkt. Porteføljemanager Søren Krohn har for nylig købt op i selskabet. Ikke fordi han er imponeret, men fordi det er billigt.

"Mange investorer er trætte af, at man ikke kan få noget at vide om udbyttebetaling og aktietilbagekøb, og ledelseskommunikationen lever i det hele taget ikke op til markedets forventninger i øjeblikket. Det kan vi godt forstå. Men som vi ser det, er Jyske Bank alt for billig, og det er et spørgsmål om, at ændre på kommunikationen fra ledelsens side. Det forventer jeg, at ledelsen gør på et tidspunkt," siger Søren Krohn.

Frustrerede investorer giver hug til Jyske Bank 

Del artikel

Relaterede artikler

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også