Lille andelskasse nederst på risikoanalyse

Den årlige analyse af danske bankers risiko fra Niro Invest placerer en række mindre institutter i bunden med et forhøjet risikobillede.

Man fristes til at kalde dem de sædvanlige mistænkte. Der er ikke mange overraskelser helt i bunden af den liste om risikoen i danske pengeinstitutter, som i dag kan læses i Berlingske Business.

Listen fra Niro Invest er årlig, og tidligere har den med præcision udpeget de mest risikofyldte institutter i dansk bankvæsen. I år ligger Andelskassen J.A.K. Slagelse nederst på listen efterfulgt af Østjydsk Bank, Den Jyske Sparekasse, Salling Bank, Skjern Bank, Vestjysk Bank og Danske Andelskassers Bank. Vinderne er Fanø Sparekasse, Klim Sparekasse og Grønlandsbanken.

Listen er relativ. Den siger ikke nogen direkte om, hvor stor risikoen er i bankerne - kun hvordan risikoen er i forhold til de øvrige på listen. Og mens tidligere års tabere på listen flere gange er endt i konkurs, må kokursrisikoen i sektoren generelt siges at være aftaget. Scoren sammensættes af 21 vægtede nøgletal.

"Andelskassen J.A.K. har vel egentlig problemer hele vejen rundt. De tjener ikke nok penge på deres kunder, og deres kapitalbase er for svag. De har en for høj eksponering på både landbrug og ejendomssektoren, og deres nedskrivningsprocent er også over gennemsnittet. J.A.K. er også et af de institutter, der har den svageste buffer til at klare yderligere nedskrivninger og tab. De ligger skidt, og det er endda på trods af, at de har nogle af de højeste udlånsrenter med en gennemsnitlig rentemarginal på godt syv procent," siger listens bagmand Nicholas Rohde til Berlingske Business.

Frygtet listemager: Derfor har jeg ændret min metode 

Småbanker topper frygtet analyse 

Avis: Ti bankers selvstændighed er truet 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også