Aktionærer tildeler Jyske-bestyrelse et nederlag

I foråret led Jyske Banks bestyrelse et stort nederlag, da aktionærerne nedstemte ikke mindre end 7 vedtægtsændringer foreslået af bestyrelsen. Nu må bestyrelsen opgive endnu et forslag forud for ekstraordinær generalforsamling.
Foto: /ritzau/
Foto: /ritzau/

Jyske Banks aktionærer slår endnu engang fra sig – denne gang er det et forslag om vedtægtsændringer omkring en ændret struktur i repræsentantskabet, som bestyrelsen på forhånd opgiver at fremføre på den ekstraordinære generalforsamling, da meldingen fra en række store aktionærer er, at de agter at stemme imod forslaget.

I en meddelelse til fondsbørsen skriver Jyske Bank, at ”…efter at forslagene er blevet fremlagt, har banken været i dialog med aktionærer, der har ytret betænkelighed ved visse af vedtægtsændringerne, idet

man har opfattet forslagene således, at bestyrelsen tillægges større indflydelse på sammensætningen af repræsentantskabet. Det er ikke bestyrelsens hensigt og efter bestyrelsens opfattelse heller ikke konsekvensen af forslagene. Ud fra de indkomne stemmefuldmagter ville forslagene antageligt opnå flertal af de afgivne stemmer, men formentlig ikke den nødvendige opbakning fra ¾ af den på generalforsamlingen repræsenterede kapital. Bestyrelsen har derfor besluttet at trække forslagene tilbage i deres helhed,” skriver Jyske Bank i meddelelsen.

Konkret foreslog Jyske Banks bestyrelse, at man ville ændre vedtægterne med det formål at få en ændret struktur i repræsentantskabet. Ændringerne skulle medføre ”… en øget fleksibilitet ved, at der kan foretages valg af kandidater til repræsentantskabet på tværs af valgområderne. Med de foreslåede vedtægtsændringer var det hensigten at forlade den nuværende struktur, hvor valg til repræsentantskabet foregår på skift mellem de tre geografiske valgområder.

Fortsætter dialogen

I stedet har bestyrelsen foreslået en struktur, hvor der skulle tages udgangspunkt i valgperioden på 3 år for det enkelte medlem af repræsentantskabet, samt medlemmets tilknytning til et geografisk valgområde. Hermed ville strukturen også blive tilpasset de organisationsændringer, som banken gennemførte sidste år i det danske afdelingsnet,” lyder forklaringen fra Jyske Bank.

Jyske Bank skriver, at bestyrelsen nu vil fortsætte dialogen med de aktionærer, der har været betænkelige ved forslagene.

”Det er på den baggrund bestyrelsens hensigt at fremsætte et nyt, revideret forslag til vedtægtsændringer vedrørende valg til repræsentantskabet til behandling på en senere generalforsamling,” skriver Jyske Bank.

For 11 måneder siden måtte Jyske Bank-bestyrelsen også se et nederlag i øjnene, eller faktisk syv, da aktionærerne på generalforsamlingen afviste ikke mindre end 7 vedtægtsændringer på generalforsamlingen i Jyske Bank.

Det største nederlag var de vedtægtsændringer, der omhandlede, at medlemmer af BRF’s bestyrelse skulle ind i Jyske Banks bestyrelse. Her satte de professionelle investorer foden i og afviste Jyske Banks forslag om, at BRF-folkene skulle have en særstatus. Det endte så med et nyt forslag, som betyder, at BRF-folkene skal ind via den ”gammeldags” vej – altså via repræsentantskabet, som er det organ, der anbefaler folk til bestyrelsen, som aktionærerne så skal stemme ind.

Her fik BRF dog den hjælp på vejen, at Jyske Banks bestyrelse anbefaler repræsentantskabet, at de tager deres indstilling positivt op. Og i praksis så går repræsentantskabet ikke imod bestyrelsen.

”Jyske Bank tilkendegiver en hensigt om, at kandidater bragt i forslag af BRFholding anbefales til henholdsvis repræsentantskabet og bestyrelsen for Jyske Bank”. Sådan lød den konkrete formulering, der skulle sikre, at BRF Holdings bestyrelseskandidater kunne hjælpes ind i Jyske Banks bestyrelse.

 

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også