Analytikere: Her rammes de danske banker af ECB’s hidsige program

Der er åbenlyse positive indirekte effekter af Draghis pengeudpumpning, som kan styrke bankernes indtjening på sigt. Men i første omgang vil effekten nok være negativ.
Foto: Photograph AFP/Getty Image
Foto: Photograph AFP/Getty Image

(Opdateret)

Hos Nordeas aktieanalytiker på bankområdet, Christian Hede, modtages Mario Draghis igangsætning af seddelpressen med forsigtig optimisme, selvom det endnu er for tidligt at spå om de præcise effekter.

”Overordnet set må vi jo sige, at de danske banker ikke deltager direkte i de her programmer fra ECB. Så den direkte effekt herfra er begrænset,” siger Christian Hede til FInansWatch.

Han siger dog samtidig, at der kan være nogle positive valutaeffekter, der kan komme i spil.

”Der er indirekte ting som kan influere. Eksporterhvervene kan man håbe får det bedre som følge af det her. Og det vil jo hjælpe de danske banker på flere fronter,” siger Christian Hede og fortsætter:

”Det kan løfte deres udlån, og de vil samtidig potentielt se færre konkurser i virksomhederne og dermed færre tab. Så der kan komme en positiv effekt i bankregnskabet. Det vil være drømmescenariet. Men vi er tidligt ude her.”

Indlånsmarginaler presses

Jakob Brink, aktieanalytiker hos ABG Sundal Collier, bider mærke i to umiddelbare effekter, som vil ramme med det samme.

”Bankernes indlånsmarginaler bliver presset af de lavere renter, da bankernes indlån – som de jo selv investerer i markedsrente – får en lavere forrentning. Så det, bankerne traditionelt har tjent på indlånene, er kommet under fornyet pres nu. Man snakker om negative indlånsrenter, men det tyder ikke på, at bankerne vil gå ned ad den sti, men deres nettorenter presses” siger Jakob Brink.

Samtidig er nogle udlån bundet op på Nationalbankens indskudsrente, som også er faldende, så det vil også ramme negativt, lyder det fra Jakob Brink.

Der vil også være negative effekter i forhold til bankernes placering af likviditetsbeholdningen som også får en lavere forrentning. Jakob Brink vurderer, at der kan være en negativ effekt på knap 10 pct. på bankernes profit for hver procent den korte rente falder.

På den lange bane

Hos bankanalytiker ved Jyske Bank siger Thomas Eskildsen, at der naturligvis kan komme en yderligere effekt omkring de i forvejen lave renter, men det er ikke der, han forventer den store kommercielle effekt i forhold til de danske pengeinstitutter.

”Renterne kan blive trukket yderligere ned som følge af det her, men effekten er mere på den lange bane, at der kommer noget kapital ud i systemet, som gerne skal føre til, at virksomhederne investerer mere og forbrugerne også kommer lidt op i omdrejninger. Og det vil smitte positivt af på bankernes resultater,” siger han til FinansWatch.

Han understreger dog, at det vil være en effekt, som man vil se komme drypvist over de kommende år.

”Vi må lige afvente og se, hvad effekterne bliver. Det bliver ikke i morgen, at det får effekt. Det er på den lange bane,” siger Thomas Eskildsen.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også