Salg af nøglefilial skal redde Østjydsk

Østjydsk Bank har måttet droppe sin oprindelige kapitalplan og arbejder nu med Plan B, som er en anden type salgsproces. En eller flere filialer sælges og ny kapitalplan skal lanceres. Flere bejlere med i slutspillet.
Max Hovedskov
Max Hovedskov

(Opdateret  torsdag den 11/12 kl. 10.03 med Q3-tal vedrørende bankens egentlige kernekapital. Red.)

Østjydsk Bank og rådgiverne fra Deloittes corporate finance-afdeling er kommet på overarbejde, og kommer til at knokle helt hen til målstregen, hvor det solvensklemte institut er tvunget til at gennemføre markante ændringer inden årsskiftet, hvor nye kapitalregler presser Mariager-instituttet yderligere.

Det er de nye CRD IV-kapitaldækningskrav om egentlig kernekapital, der gør ondt på Østjydsk Bank under ledelse af Max Hovedskov, der er i gang med at rydde op efter den tidligere direktør Jens Vendelboe, der blev presset ud af banken i 2013.

Østjydsk Bank bekræfter mulighed for salg af afdelinger 

Flere kilder oplyser til FinansWatch, at Østjydsk Bank er i fuld gang med Plan B, der nærmer sig en afslutning, hvor man gennemfører et delsalg af banken kombineret med en ny kapitalplan. Filialsalget i sig selv er nemlig ikke nok til at skabe en levedygtig bank på den lange bane, så det skal suppleres af ændringer i bankens kapitalstruktur, der kan give yderligere solvensmæssig luft.

Men her og nu handler det om at få løftet banken kapitalmæssigt op i mere sikkert territorium, så man kan aflægge årsregnskabet og fortsat leve op til reglerne om, hvor meget den egentlige kernekapital skal udgøre af balancen. Max Hovedskov ønsker ikke at kommentere på de specifikke oplysninger i denne artikel.

Hjælpende hånd

Østjydsk Bank fik ellers en hjælpende hånd tilbage i oktober, da man solgte DLR-aktier for 38 mio. kr. Det løftede solvensen fra 10,7 til 11,6 procent – men man er fortsat 1,3 procentpoint ”under vand” i forhold til det af tilsynet fastsatte behov. Tilsynets nye ”bløde” tilgang til pressede institutter, hvor det accepteres at man i en periode kører med en solvens under behovet, hjælper dog ikke Østjydsk Bank i denne omgang, selvom man holder sig i nogenlunde pæn afstand til den ultimative grænse, som er det lovmæssige solvenskrav på 8 pct. Krydses den grænse så skal nøglerne afleveres til Finanstilsynet, og banken vil blive afviklet.

Østjydsk: Håber og tror på en løsning i år 

Kort forklaret er Østjydsk Banks problem en tyndbenet kapitalstruktur med for mange lånte penge, som ikke længere tæller med i solvensen, efter der er strammet op fra lovgivers side med de nye CRD IV-krav, hvor man kræver en større portion af egentlig kernekapital, som er ren egenkapital,altså bankens egne penge. Og for at afhjælpe det problem er der ikke så mange udveje for Østjydsk Bank, der enten skal bede aktionærerne om hjælp, altså sælge flere aktier med en ny udvanding som resultat, eller også skal de risikovægtede aktiver, lånebogen, slankes, så kapitalbehovet mindskes.

Fejet bort

Ved udgangen af tredje kvartal havde Østjydsk Bank en egentlig kernekapital på 4,6 pct. mod lovens krav på 4 pct. Men det krav løftes til 4,5 pct. ved årsskiftet, hvorfor Mariager-instituttet opererer  med en ganske spinkel overdækning. Og med store problemer i landbruget, skal der ikke mange negative overraskelser til i årets sidste måneder før Østjydsk Bank kommer ned under de 4,5 pct.

Østjydsk Bank har hele vejen igennem arbejdet efter at sænke de risikovægtede aktiver, da man ikke har troet på, at en kapitaludvidelse har gang på jord. Aktionærerne var ellers loyale og kom med friske penge tilbage i 2013, men i grove træk blev den kapitaludvidelse fejet bort af Finanstilsynet, der kom forbi og beordrede nye nedskrivninger, og den solvensmæssige luft, man havde fået i Mariager, var væk igen.

Sporene skræmmer i drøj salgsproces af Østjydsk Bank 

I første omgang har rådgiverne fra Deloitte forsøgt at skrue en klassisk auktionsproces sammen i Mariager, ligesom man med succes gjorde det, da man rådgav Diba Bank i deres salgsproces.

Formålet er simpelthen at lokke så mange bejlere til som muligt i håbet om, at den store interesse vil presse prisen op. Men Deloitte og Østjydsk Bank måtte opgive dette foretagende, da det hurtigt viste sig, at man simpelthen ikke kunne få nogle aktører til at byde på hele banken.

Det blev vurderet, at risikoen var for stor, bl.a. fordi mange har kigget til Arbejdernes Landsbank, der sidste år købte flere filialer af Østjydsk Bank. Her oplevede AL efterfølgende at måtte nedskrive ganske markant på de tilkøbte lån, da de kom over på egen bog, og det er et sådan scenarium, der har skræmt de ellers udlånssultne bejlere.

Nøglerolle

Derfor er Østjydsk Bank og rådgiverne fra Deloitte i gang med Plan B, hvor man gennemfører et delsalg af banken. Her er filialen i Randers det absolutte omdrejningspunkt, da den ligger et sted i landet, hvor der trods alt er nogenlunde gang i hjulene, mens Østjydsk Banks øvrige filialer i Gjerlev, Havndal, Hadsund og Spentrup ikke har den store tiltrækningseffekt på bejlerne. Så er der hovedsædet i Mariager tilbage, det ønsker man af naturlige årsager ikke at sælge, mens filialen i Hobro kan komme til at spille en nøglerolle.

Jutlander: Offensiv på flere fronter – og ny strategi på vej 

FinansWatch erfarer, at Jutlander Bank, fusionsbanken der udspringer af Sparekassen Hobro og Sparekassen Himmerland, er ganske interesserede i at købe en eller flere filialer af Østjydsk Bank. Jutlander Banks udlån er under et massivt pres og man vil godt købe sig til nye kunder. Her er Randers-filialen oplagt, men også filialen i Hobro er interessant for Per Sønderup og co. På den måde kan man ”skubbe en konkurrent helt ud af byen”, den by hvor Sparekassen Hobro har sit ophav.

Klar til opkøb

Per Sønderup skulle være oppe imod Djurslands Bank. Direktør Ole Bak har ikke lagt skjul på, at han er klar til at købe op, hvis muligheden byder sig. For det kapitalstærke institut vil Randers-filialen passe fint ind i filialnettet, da man i dag ikke er tilstede i Kronjyllands hovedstad. Ifølge FinansWatch’ oplysninger så spiller det en rolle for Østjydsk Bank, at køber rent faktisk løfter nok risikovægtede aktiver væk fra balancen, og det kan blive en fordel for Jutlander Bank, der ikke skulle være afvisende overfor at købe to filialer. Til gengæld er Djursland Bank foran på point, da man er på samme datacentral som Østjydsk Bank, i form af Bankdata, og derfor kan man som udgangspunkt betale en højere pris.

Pilen peger på salg for Østjydsk Bank 

I tilfælde af at filialsalget ender med et salg til en bank, der ikke er på Bankdata, så bruger man en såkaldt ATP-nøgle til at regne ud, hvor meget man skal betale i udtrædelse til Bankdata. ATP-nøglen er et gammelt begreb, der fortæller, hvor mange medarbejdere i en filial, der er fuldtidstilmeldt til ATP. Og ud fra det antal beregner man så udtrædelsesgodtgørelsen, der i grove træk skulle være omkring 1 mio. kr. per medarbejder.

Problemer på den lange bane

Det er uvist, hvad Østjydsk Bank kan få ind ved salget af en eller flere af filialerne, men der skulle være tale om en konkret betaling, da man selv beholder de dårlige lån, hvorfor køber ikke skal have en rabat for at kunne modstå efterfølgende nedskrivningssmæk.

Den anden del af planen er en ny kapitalplan for Østjydsk Bank, som først vil blive endelig besluttet i 2015, da det er et krav fra tilsynets side, at institutter under skærpet tilsyn arbejder efter en nøje planlagt kapitalplan, så tilsynet kan se – og holde øje med – at de kapitalmæssige nøgletal løbende vil blive forbedret.

I det store perspektiv er problemet for Østjydsk Bank, at delsalget kan minde en lille smule om at ”tisse i bukserne”. Det afhjælper nemlig ikke problemerne på den lange bane. Her vil man tværtimod stå tilbage med en bank, hvor de mest attraktive kunder og filialer er solgt fra. Altså en bank med et forholdsvist stort hoved, hovedsæde og stabsfunktioner, mens kroppen, filialerne og kunderne, begynder at se noget afpillet ud.

Max Hovedskov siger til FinansWatch, at han ikke ønsker at kommentere oplysningerne i artiklen.

"Det eneste jeg vil sige er, at vi fortsat arbejder på en genopretning af banken og vi undersøger de forskellige muligheder. Vi vil fortsat melde noget ud inden årets udgang," siger han.

Hos Djurslands Bank siger direktør Ole Bak, at han ikke kan kommentere specifikt på Østjydsk Bank.

"Men helt generelt kan jeg sige, at vi er interesserede i at købe op, hvis det rette byder sig til," siger han til FinansWatch.

 

Østjydsk Bank bekræfter mulighed for salg af afdelinger 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også