Stresstest viser massive indtjeningsproblemer for Nykredit

De fire største banker i Danmark står til at tabe i alt 71,2 mia. kr. i EU's hårde stress scenarie, men har dog indtjening på 50,1 mia. kr. at stå imod med. EBA's tal viser, at især Nykredit har et massivt indtjeningsproblem i stress-scenariet.

Danske Bank, Jyske Bank, Nykredit og Sydbank står i alt til at få nedskrivninger på udlån på 71,2 mia. kr. over tre år i det negative stress-scenarie.

Hertil kommer tab i handelsbeholdningerne på 15,4 mia. kr. over tre år, altså i alt 86,6 mia. kr. Det tal er eksklusive tab fra Nordea og Handelsbanken, der indgår i de svenske tal.

Til at absorbere tabene vil bankerne i stress-scenariet have en indtjening før nedskrivninger på 50,1 mia. kr.

Konkret viser  EBA's regnestykke for eksempel, at Sydbank i det hårde stress scenarie over tre år vil få nedskrivninger på udlån på 3,9 mia. kr. og tab på handelsbeholdningen på knap 900 mio. kr. Men banken vil også over de tre år tjene 5,1 mia. kr. før nedskrivninger.

Jyske Bank bedst - Nykredit dårligst i EU stresstest 

Sydbank kommer styrket ud af stress-krise

Når alt er trukket fra og lagt til, så vil Sydbanks solvensmæssige egenkapital derfor faktisk være en anelse højere efter tre års stress. Men samtidig vil de risikovægtede aktiver være godt 10 pct. højere. Derfor falder Sydbanks solvensmæssige egenkapital til 12,9 pct. af de risikovægtede aktiver, fra 13,7 pct. ved udgangen af 2013.

Helt anderledes alvorligt ser det ud for Nykredit. Over tre år vil Nykredit i det hårde stress-scenarie få tab på udlån på 12,9 mia. kr. Hertil kommer tab på handelsbeholdningen af værdipapirer på 5,2 mia. kr.

Men Nykredits indtjening over de tre år med økonomisk modgang er samlet set på blot 2,7 mia. kr. Altså betydeligt mindre end Sydbank, selv om Nykredit er langt større.

Det betyder, ifølge EBA, at Nykredits solvensmæssige egenkapital i det hårde stress-scenarie vil falde med godt 14 pct., mens Nykredits risikovægtede aktiver hopper med ikke mindre end 22,6 pct., ifølge FinansWatch' beregninger.

Derfor falder Nykredits solvensmæssige egenkapital fra 15,5 pct. af de risikovægtede aktiver, til 10,9 pct. Nykredit vil dog fortsat i det hårde stress-scenarie have lige knap dobbelt så meget solvensmæssig egenkapital som er nødvendigt, ifølge det europæiske banktilsyn.

 

Nykredits kassemester: Derfor rammes vi hårdt af stresstesten 

Nykredit: Stresstest som kartoffelkuren – vi klarer os godt 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også