FinansWatch

Halvårsstatus: Gebyrer redder toplinjen hos danske banker

Det er i altovervejende grad gebyrindtægterne, der holder bankernes toplinje oven vande i første halvår 2014. Renteindtægterne falder i en lang række banker, med naturlig undtagelse af dem, der har købt sig til vækst.

Rentemarginalerne er under pres i de danske banker. Det ses tydeligt i FinansWatch gennemgang af de danske bankers halvårstal.

Mere end halvdelen af de undersøgte banker har negativ vækst på netto renteindtægterne, og de fire banker med størst vækst i den livsvigtige indtægtspost er banker, der har købt sig til væksten. Det drejer sig om Jutlander Bank, der er produktet af fusionen mellem Sparekassen Himmerland og Sparekassen Hobro, Lollands Bank, der overtog Vordingborg Bank, Fynske Bank, der er sammensmeltningen af Svendborg Sparekasse og Vestfyns Bank samt Sparekassen Sjælland, der overtog Sparekassen Faaborg.

I den anden ende af skalaen er det ikke overraskende FIH Bank, der har slanket balancen og dermed indtægterne gevaldigt, Østjydsk Bank, der har frasolgt filialer og ligeledes nedbragt udlånet, samt Spar Nord og Danske Bank, der ligger med de største fald i netto renteindtægter.

Netto rente og gebyrindtægter Tallene viser frem- eller tilbagegangen i pct. i forhold til H1 2013

Til gengæld kan næsten alle banker fremvise en stigning i gebyrindtægter. Et sats på formuerådgivning, der lover bedre afkast af opsparingen end de pauvre indlånsrenter har givet pote for en række banker. Kun tre banker nemlig Østjydsk Bank, der som nævnt slanker balancen, den lille Frøslev Mollerup Sparekasse og Jyske Bank har set en tilbagegang i gebyrindtægterne.

For Jyske Bank skyldes tilbagegangen i nogen grad, at man mangler 95 mio. kr. i provisionsbetalinger fra Totalkredit efter man købte BRF og dermed - ifølge Total-kredit og Nykredit - brød med hovedsamarbejdsaftalen. Disse penge er ikke blevet erstattet af indtægter fra Anders Dams nye bankboliglån. Havde Totalkredit-provisionerne været med, ville netto gebyr og provisionsindtægterne være steget med 1,3 pct.

 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs