FinansWatch

Regnskab: Reguleringer resulterer i rekordresultat

En stor stigning i kursreguleringerne sikrer Sønderhå-Hørsted Sparekasses deres bedste halvårsresultat nogensinde. Men det er ikke kun på kursreguleringerne, at sparekassen kan se en positiv fremgang.

Selvom det er kursreguleringerne, der giver Sønderhå-Hørsted Sparekasse et rekordoverskud, er der flere positive ting at se i sparekassen halvårsregnskab.

Det blev til et resultat før skat på 4,09 mio. kr., hvilket er tæt på en fordobling af resultatet for første halvår i 2013, der lød på 2,15 mio. kr. Den helt store vækstdriver er dog kursreguleringerne, der er steget fra 226.000 kr. til 2,04 mio. kr.

Det fremgår ikke af regnskabet, hvor meget salget af Nets udgør af kursreguleringer. Men de 2,04 mio. kr. er hovedsageligt fordelt med 1,36 mio. kr. på aktier og 660.000 kr. på obligationer.

Sønderhå-Hørsted Sparekasse kan også notere sig en fremgang i netto rente- og gebyrindtægter på 800.000 kr. til 8,88 mio. kr. Her er det især provisionsindtægterne, der løfter indtægter, da disse er steget med 600.000 kr.

Fremgangen stopper ikke her

Sparekassen har i siden sidste halvår haft en fremgang i udlånet på ca. 10 pct. Udlånet lyder således på 230,6 mio. kr. ved udgangen af juni. Næsten samme stigning viser på indlånssiden, der er steget med 8,5 pct. til 307,5 mio. kr.

Sparekassen oplyser, at deres udlån er fordelt med 74 pct. til privatkunder og 26 pct. til erhvervskunder.

Sparekassen skriver blandt andet selv i regnskabet, at ” vi fornemmer en stigende aktivitet blandt vore eksisterende kunder samtidig med, at vi har rigtig travlt med nye kundeemner. Sparekassen får daglig henvendelse fra nye kunder. Seriøs og grundig rådgivning, hvor der tages udgangspunkt i den enkelte kundes behov, er noget vi får meget positiv feedback på”

Personaleudgifter og nedskrivninger stiger

Det er dog også blevet til en stigning i personale og administrationsomkostningerne. De er udgør nu 5,4 mio. kr. mod 4,98 mio. kr. sidste år.

Sparekassen oplyser dog i regnskabet, at ”med baggrund i det stigende aktivitetsniveau er en omkostningsstigning på 8,2 pct. fuldt ud acceptabel.”

Midt i alt glæden må sparekassen dog se en stigning i nedskrivninger på udlån. De løber således op i 777.000 kr. i det første halvår af 2014, hvor de i 2013 var på 476.000 kr.

Udgift til udvidelse

Sønderhå-Hørsted Sparekasses faktiske solvens er beregnet til 17,6 pct., hvor det ved halvåret i 2013 var 19,1 pct. Sparekassen er dog stadig langt fra lovens mindste krav på 8 pct., mens det individuelle solvenskrav, der ikke er oplyst i regnskabet, ved årsskiftet hed 9,77 pct. Det giver altså sparekassen en overdækning på 7,83 pct.    

I regnskabet oplyser Sønderhå-Hørsted Sparekasse, at de ”forventer et årsresultat af den primære drift (resultat før kursreguleringer og nedskrivninger) i størrelsesorden 4,4 mio. kr., idet der dog skal indregnes, at Sparekassen er i gang med en udvidelse af de fysiske rammer, som forventes at påvirke det samlede resultat med ca. 2,5 mio. kr. i form af ekstraordinære nedskrivninger på bygninger.”

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs