Anders Dams fornemmelse for spin

Jyske Bank viser i sin halvårsrapport en ganske sikker hånd udi kunsten at hælde sukker ud over sine tal. Flere underlige sammenligninger og nøgletals-beregninger.
Foto: Schütt Henrik
Foto: Schütt Henrik

Man skal aldrig stole på statistik, man ikke selv har manipuleret.

Sådan lyder et (sikkert falsk) Winston Churchill-citat, som man ofte bør huske på, når man læser regnskaber.

I hvert fald er der noget, der skurrer, når man læser Jyske Banks regnskabsmeddelelse for halvåret. For selvom tallene helt sikkert er 100 pct. korrekte, så er der alligevel noget, der føles manipuleret.

Eksempel:

Den 22. maj udsendte Jyske Bank følgende meddelelse: "Jyske Bank-koncernen forventer et resultat før skat for 1. halvår 2014 i niveauet 3,0 mia. kr."

Det er da til at forstå. 3 mia. før skat. Ikke så meget pjat.

Anders Dam fik gentagne advarsler før BRF-køb

Anders Dam: Vi fik advarsler – men bestred truslernes indhold 

Før og efter skat

Derfor var overraskelsen da også stor, da Jyske Bank i dag sendte følgende meddelelse ud: "Resultat efter skat 2.762 mio. kr. (1. halvår 2013: 955 mio. kr.)"

Efter skat. Ikke før skat, som meddelelsen fra 22. maj ellers guidede på. Intet sted i selskabsmeddelelsen står der, hvad Jyske Banks halvårsresultat er før skat.

"Men så åben dog regnskabet, i stedet for bare at læse pressemeddelelsen, dovne journalist-type!"

Jo jo. Bevares. Og det gør vi selvfølgelig også: Regnskab: Jyske Bank lander under egne forventninger

Og her viser det sig jo så, at resultatet før skat ligger 200 mio. kr. under de udmeldte forventninger, nemlig på 2,8 mia. kr.

Men faktum er, at mange online-medier kæmper om, at få regnskabshistorierne ud så hurtigt som muligt, og her ender det ofte med at være de lettest tilgængelige tal, der ryger ud først. Og det ved Anders Dam.

Egenkapitalforrentning på 31,6 pct. (?)

Et andet eksempel er endnu et tal fra regnskabsmeddelelsen. Denne gang i anden linje, lige efter resultatet efter skat (igen - dette er Dams udvalgte tal, ikke at forveksle med selve regnskabet): "Resultat efter skat forrenter primoegenkapitalen med 31,6% p.a. (1. halvår 2013: 12,2% p.a.).

Det ligner intet mindre end et fremragende resultat. Tænk sig, en egenkapitalforrentning på 31,6 procent. Det kan selv ikke John Fisker i Ringkjøbing Landbobank slå.

Men hvad er det lige, vi ser på her?

Resultatet på de 2,76 mia. kr. efter skat indholder (som Anders Dam meddelte 22. maj) en badwill fra BRF-fusionen på 2,4 mia. kr., fordi man købte BRF til en pris under indre værdi. Det vil sige, at Jyske Bank fik BRF's 10,4 mia. kr. store egenkapital for en pris på 7,1 mia. kr. Dertil kommer en del nedskrivninger, men selv inklusive disse fik Anders Dam med ét slag en dejlig indtægt på 2,4 mia. kr. som medregnes i halvårsresultatet.

Resultatet på de 2,76 mia. kr. er altså inklusive resultater og gevinster fra BRF. Fint nok. Men primoegenkapitalen, er jo (som det fremgår af ordet primo) den egenkapital, man havde ved begyndelsen af året. Hvor BRF ikke var en del af Jyske Bank, og BRF's 10 mia. kr. store egenkapital ikke var en del af regnestykket.

Både rigtigt og forkert

Og som enhver, der har lært at dividere, ved, så bliver resultatet dejligt meget større, hvis nævneren i regnestykket er lille. Jyske Banks egenkapital var ved udgangen af 2013 på 17,4 mia. kr. Det giver ganske rigtigt en egenkapitalforrentning for halvåret på 15,8 pct. og for helåret 31,6 pct.

Men lægger man dertil BRF's egenkapital på ca. 10 mia. kr. så er resultatet et andet: En egenkapital ved halvåret på 27,27 mia. kr. og en forrentning efter skat på 10,1 pct. for halvåret, og 20,2 pct. for året. Det er stadig et rigtig godt resultat - ingen tvivl om det. Men det lyder ikke lige så flot som 31,6 pct. Og det ved Anders Dam.

Igen skal det understreges, at ingen af tallene i hverken regnskabsmeddelelsen eller regnskabet er forkerte, men for den overfladiske læser giver særligt meddelelsen et noget andet billede af Jyske Banks indtjeningsstyrke og bundlinje, end det måske burde.

Og det ved Anders Dam alt om.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også