Sverige følger dansk åbenhed om kapitalkrav

De svenske banker skal fremover offentliggøre individuelle solvenskrav, som det allerede er praksis i Danmark.

Det svenske finanstilsyn, Finansinspektionen, vil fremover kræve, at Sveriges banker skal offentliggøre deres individuelle solvensbehov. Det skriver nyhedsbureauet Bloomberg.

Der er hverken i de globale Basel-regler eller i EU's regler om kapitalkrav et krav om, at banker skal offentliggøre deres individuelle solvensbehov. Men i Danmark har det fra 1. januar 2010 været et krav, at alle banker i forbindelse med regnskabsrapporteringer oplyser, hvad deres beregnede solvensbehov, også kendt som søjle 2-kravet, er.

På den måde kan markedet løbende fastslå, hvor stor faktisk solvensoverdækning en bank har, i forhold til solvensbehovet.

Nu vil Finansinspektionen indføre tilsvarende regler i Sverige, oplyser Bloomberg News.

"Ideelt set skal bankernes samlede kapitalkrav offentliggøres, fordi det helt klart repræsenterer vigtige begrænsninger på enhver banks kapitalpolitik, og kan påvirke investorernes risici i bredere forstand," siger Johan Eriksson, seniorrådgiver ved Finansinspektionen, til Bloomberg. Han mener, at det "klart er suboptimalt" ikke at oplyse investorerne om en banks individuelle kapitalbehov.

Kravet om, at banker som Nordea Bank AB, SEB og Handelsbanken skal offentliggøre deres individuelle solvensbehov, på samme måde som blandt andre Danske Bank, Nykredit og Nordea Bank Danmark allerede gør det, bliver modtaget med tilfredshed hos blandt andre kreditvurderingsbureauet Standard & Poor's.

Standard & Poor's mener, at det er svært at bedømme en banks økonomiske helbred, uden at kende de samlede kapitalkrav. Derfor vil offentliggørelse "være noget, som vil være hjælpsomt, når markedet skal lave sammenligninger. Så vidt jeg véd, så er Danmark det eneste land der offentliggør sølje 2 kravene," siger analytiker Alexander Ekbom fra Standard & Poor's i Stockholm til Bloomberg.

Det danske krav blev da også indført med henblik på "at give offentligheden større indsigt i institutternes risikoprofiler".

Det individuelle solvensbehov beregnes af den enkelte bank, men skal mindst være på otte pct., og beregningerne kan tilsidesættes af tilsynsmyndighederne, hvis de anses for at være utilstrækkelige.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også