Finanstilsynet hvæsser kniven over for risikable bankprodukter

Der er nye regler på vej, der skal beskytte forbrugerne mod risikable finansielle produkter. Blandt andet får Finanstilsynet fremover sandsynligvis mulighed for at gribe ind over for konkrete produkter, der vurderes at være for risikable til at blive solgt.
AF RITZAU FINANS

Det fremgår af et notat, som Finanstilsynet har sendt i høring.

Reglerne kommer som konsekvens af, at der op til finanskrisen var en lang række kunder, der købte finansielle produkter, som var væsentligt mere risikable, end kunderne var gået ud fra, forklarer Finanstilsynet i notatet.

I dag er de danske regler på området mindre detaljerede, end høringsnotatet lægger op til at de nye skal være.

Som det er nu, er banker og andre finansielle virksomheder forpligtet til at handle redeligt og loyalt over for kunderne. Og finansielle virksomheder skal have retningslinjer for udvikling og godkendelse af nye tjenesteydelser og produkter.

Men fremover vil der blandt andet blive stillet krav om, at bankerne skal udvikle ethvert produkt, så det passer til en på forhånd defineret målgruppes behov, finansielle forståelse og formål med købet.

Virksomhederne skal desuden vurdere alle relevante risici ved produktet, samt om disse risici er hensigtsmæssige for målgruppen.

Der bliver også stillet krav om test af produkterne i forskellige scenarier og om, at udbyderne af finansielle produkter skal kunne godtgøre, at produkternes pris er rimelig i forhold til det potentielle afkast. Og omkostningsstrukturerne må heller ikke være unødigt komplicerede at forstå.

Som udgangspunkt bliver det de finansielle virksomheders eget ansvar at sikre, at deres produkter lever op til kravene. Finanstilsynet vil således ikke på forhånd blåstemple de enkelte finansielle produkter.

Men der vil blive ført opsyn, forsikrer tilsynet. Det vil ske på de områder, hvor det vurderes mest hensigtsmæssigt. Og som en sidste udvej kan Finanstilsynet med de kommende regler i hånden gribe ind over for et finansielt produkt, hvis der er væsentlige problemer med forbrugerbeskyttelsen.

"Baggrunden for denne beføjelse skal findes i, at der i Europa under finanskrisen har været eksempler på produkter, som havde så mange dårlige egenskaber, at de ikke burde have været solgt på nogen markeder," forklarer Finanstilsynet.

De nye regler er i høring frem til 1. oktober.

/ritzau/FINANS

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også