Krull: Østjydsk Bank i desperat situation

Det ser ikke lyst ud for Østjydsk Bank efter den seneste streg i regningen i form af et dyrt besøg fra Finanstilsynet.
AF RITZAU FINANS

Bankens solvens er banket ned til 10,2 pct., langt under det individuelle solvenskrav på 12,9 pct., efter nye nedskrivninger på 216 mio. kr. Det kommer kun lidt over et år, efter at tilsynet pålagde banken 342 mio. kr. i nedskrivninger, som kastede banken ud i en kapitalrejsning og et frasalg af filialer og aktier.

"Det er en ret desperat situation, for man kan nok ikke gå ud til aktionærerne igen, efter at man efterhånden tre gange ikke har leveret den udvikling, som man havde tænkt sig. Og jeg kan ikke se, at det her kan betale sig for nogen investorer," siger Lars Krull, seniorrådgiver ved Aalborg Universitet og ekspert i bankmarkedet, til Ritzau Finans.

Aktieemissionen blev gennemført i efteråret 2013, hvor der blev rejst 115 mio. kr., blandt andet takket være Arbejdernes Landsbank, men der skulle altså kun gå mindre end et år, før advarselslamperne igen blinkede i Østjydsk Bank.

"Det, der skuffer mig rigtig meget, er, at det i virkeligheden er nogle engagementer, som også var dårlige, før Finanstilsynet var forbi sidste gang (og før emissionen, red.). Så bliver man rigtig skuffet, fordi vi må da forvente, at når man laver et prospekt, så går man banken ordentligt igennem, for prospekter er noget, man skal kunne stole på. Man kan spørge sig selv, hvor forsigtige har de været med det her?," siger Lars Krull.

Alt i alt efterlader det Østjydsk Bank med et skrøbeligt kapitalgrund og et blakket ry, og den skal nu overveje sin fremtid nøje. Ifølge bankdirektør Max Hovedskov er alle muligheder i spil, inklusive en fusion eller et salg. Men det kan blive svært, mener Lars Krull.

"Jeg er sikker på, at der ikke er nogen køber til Østjydsk Banks aktiekapital, der vil betale noget særligt for det, hvis noget overhovedet. Der er stadig en risiko forbundet med det. Men det kan godt være, at der er en bank, der går ind, og gør det for tilliden til sektoren generelt," siger Lars Krull.

Jyske Bank er blevet nævnt som en mulig køber af Nordeas aktierådgivere, blandt andet fordi de to banker kører på samme it-systemer. Jyske Banks ordførende direktør Anders Dam afviser dog at kommentere sagen.

Til gengæld siger topchef Gert Jonassen fra Arbejdernes Landsbank til Berlingske Business, at hans bank umiddelbart ikke er interesseret i mere af Mariager-banken.

Østjydsk Bank har indtil 10. juli til at indlevere en genopretningsplan til Finanstilsynet. Banken har desuden hyret konsulenter fra Deloitte til at få styr på, hvad der skal ske, men vil ikke give nogen tidslinje for, hvornår en løsning ligger klar.

/ritzau/FINANS

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også