FinansWatch

Sydbank: ECB-lån er et tveægget sværd

De europæiske banker er umiddelbart i god gænge på aktiemarkederne fredag efter en stribe tiltag til understøttelse af finansiering fra Den
Europæiske Centralbank (ECB) i forbindelse med rentemødet torsdag.

Men der kan også være en skyggeside ved ECB's tiltag, idet banken også sænkede sin styrende indlånsrente med 10 basispoint til minus 0,10 pct. Det betyder nemlig en ny udgift for bankerne, ligesom man i en lang periode indtil begyndelsen af i år så fra Nationalbanken. En udvikling, der kostede de danske banker mange millioner kroner.

"Det er lidt af et tveægget sværd fra ECB. Både for bankerne, men også for økonomien som helhed. Når der er en negativ indlånsrente, får bankerne en udgift, som de ikke hidtil har haft. Det er skidt for både bankerne, men kan også risikere at være det for økonomien, fordi bankerne kan blive tvunget til at hæve priserne. Og det er jo præcis det modsatte, der er hensigten," siger Sydbanks cheføkonom, Jacob Graven, til Ritzau Finans.

Når de europæiske bankaktier alligevel reagerer positivt på tiltagene i fredagens aktiehandel, hænger det ifølge Jacob Graven sammen med, at ECB's tiltag for at skabe øget finansiering var større end ventet i markedet, mens de fleste dog havde forudset, at ECB vil sænke indlånsrenten til negativt terræn.

ECB lancerede blandt andet nye fireårige LTRO-lån, ligesom banken udsatte udløbet af ubegrænsede tremåneders lån til udgangen af 2016.

"Når man ser positivt på den samlede pakke, skal det ses i lyset af, at de fleste i forvejen havde regnet med en negativ indlånsrente, mens de ekstra tiltag måske er lidt mere, end de fleste havde forventet. At det hele kom på én gang er lidt overraskende," siger Jacob Graven.

Ifølge Nordeas beregninger kostede Nationalbankens negative indlånsrente i perioden juli 2012 til april 2014 den danske banksektor omkring 250 mio. kr.

/ritzau/FINANS

Mere fra FinansWatch

Alka tidoblede sit salg på Black Friday

I fredags på den store handelsdag Black Friday lykkedes det Alka at tidoble sit salg. Det skyldtes en godbid til de kunder, som tegnede nye forsikringer hos selskabet.

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs