Garanter må vælge mellem penge og indflydelse

Nye regler tvinger garantsparekasserne til kun at betale høje renter til de garanter, der opgiver deres stemmeret. Flere sparekasser har nu helt opgivet at opdele garanterne i klasser.

De nye EU-regler om kapital tvinger fremover sparekassernes garanter til at vælge mellem afkast og indflydelse.

Reglerne foreskriver nemlig, at man kun må give garanter forskellige renter, hvis det afspejler forskelle i stemmerettighederne. Det betyder, at hvis man vil have den højeste rente, så skal man acceptere, at ens garantindskud medfører færre stemmer på repræsentantskabsvalget, end hvis man havde fået en lavere rente.

Hidtil har mange garantsparekasser givet garanterne forskellige renter afhængigt af, hvor længe de har bundet pengene. Jo længere indskuddet var, desto højere var renten. Det var for eksempel tilfældet i en af landets største garantsparekasser Den Jyske Sparekasse.

Garanter ligeglade med stemmer

Her kunne man vælge mellem indskud på 1 måned og 1, 3 eller 5 år. Jo længere periode, desto højere rente.

Men med de nye regler er der kommet en ekstra betingelse på den høje rente. En garant, der kan hæve sine penge med en måneds varsel får 10 stemmer pr. 1.000 kr. der er indsat på kontoen, mens en garant der har valgt en bindingsperiode på 5 og - og dermed en højere rente, kun får 1 stemme pr. 1.000 kr. Man opgiver altså både muligheden for at hæve sine penge hurtigt, og sin indflydelse på sparekassens repræsentantskab.

Vicedirektør i Den Jyske Otto Feierskov, mener dog ikke ændringen vil få nogen betydning for muligheden for at tiltrække garanter.

"Jeg tror aldrig, der er nogen, der har tegnet garantbeviser for at opnå stemmeret. Man vil selvfølgelig gerne stemme, når der hvert fjerde år er valg, men der er ikke nogen, der har købt det her, for at få indflydelse. Så det er ren teknik," siger han til FinansWatch.

Tre bliver til en i Middelfart

I andre garantsparekasser som for eksempel Dronninglund Sparekasse og Middelfart Sparekasse har man dog valgt helt at sløjfe de forskellige garantklasser fremadrettet i stedet for at indføre differentieret stemmeret. Det er nødvendigt for at leve op til de nye krav, så garantkapitalen kan tælles med i egenkapitalen.

"Vi havde tidligere tre garantklasser, og det har vi ændret til én garantklasse. De tre klasser var delt op på pris, men der er jo en række forbehold, som gjorde den mulighed mere usikker. Derfor lavede for enkelthedens skyld en enkelt garantklasse," siger Martin Baltser, direktør i Middelfart Sparekasse til FinansWatch.

Større spredning af kapitalen

Fremover får alle garanter den samme rente, der svarer til den midterste af de tre klasser. Tidligere steg renten, jo mere garantkapital man indskød. Martin Baltser er dog ikke bekymret for, at det vil få nogle af kunderne til at fravælge denne investeringsmulighed.

"Nej. Det er som i mange andre sammenhænge, at hvis man kan gøre tingene enkle, så falder det ofte i forbrugernes smag, og det har vi også gjort her. Der giver en større spredning af garantkapitalen. Vi har håndteret det på en måde, som vi selv er tilfredse med, og kunderne har taget godt imod det," siger direktøren.

I Dronninglund Sparekasse har man valgt at konvertere de to garantklasser med opsigelse på hhv. 3 og 5 år, til garantbeviser uden opsigelse. Renten fastsættes som den rente, garantklassen med 3 års opsigelse tidligere ville have fået.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også