Tilsyn kritiserer kredithåndværket i Sjælland

Efter et besøg fra Finanstilsynet har Sparekassen Sjælland måttet øge nedskrivningerne med 1,24 mia. kr. Det er især ejendomskunderne, som giver bøvl.

Finanstilsynet har været på besøg i Sparekassen Sjælland, og det er der kommet massive nedskrivninger ud af. Tilsynet har ikke gennemgået nyindkøbte Sparekassen Faaborgs bøger, så det er alene Sjællands egne kreditter, der nedskrives på.

Tilsynet påpeger, at der dels er ganske mange ejendomsudlån (23,3 pct. af eksponeringen), og at en del af disse tilhører en tidligere forretningsmodel og således ikke helt flugter den nye forretningsmodel, som er mere klassisk ind- og udlånsbank.

Finanstilsynet konstaterer, at nedskrivningerne skulle øges med 1,24 mia. kr. i forhold til det, sparekassen havde nedskrevet ved halvåret 2013. Sparekassen havde selv nedskrevet 359 mio. kr. i tredje kvartal. Det er især på to kundetyper, at der nedskrives. Der skal hensættes 571 mio. kr. til de største engagementer, som alle er ejendomskunder.

Risiko for flere nedskrivninger

"Sparekassen havde i vidt omfang undervurderet tabsrisikoen på disse engagementer som følge af en for høj værdiansættelse af ejendomme i såvel hovedstaden som på resten af Sjælland," skriver tilsynet.

Blandt stikprøverne på de mindre engagementer fandt man nedskrivninger for 669 mio. kr. Her har Sparekassen Sjælland ikke været hurtig nok til at konstatere OIV på kunderne.

"Sparekassen fik påbud om at identificere OIV på et tidligere tidspunkt, og om at værdien af specielt ejendomme skal vurderes mere forsigtigt ved måling af nedskrivningsbehovet. Det er Finanstilsynets vurdering, at sparekassens overblik over sine egne kreditrisici ikke var tilstrækkeligt realistisk på tidspunktet for købet af Sparekassen Faaborg i 2013," skriver tilsynet.

De mange nedskrivninger er dog ikke nødvendigvis et overstået kapital, vurderer tilsynet.

"Sparekassen fik en risikooplysning om, at nedskrivningerne ved yderligere negativ udvikling i konjunkturerne eller ved manglende styring kan vise sig at blive væsentligt forøgede. Sparekassens solvensbehovsreservationer og fremtidige basisindtjening kan dog i et vist omfang være med til at absorbere forøgede nedskrivninger."

Ringere kapital

Den risikoansvarlige i sparekassen har ifølge Finanstilsynet ikke haft tilstrækkeligt fokus på kreditrisikoen. Det er medført et påbud fra tilsynet.

"sparekassens kreditstyring havde væsentlige mangler, herunder særligt at den centrale kreditfunktion ikke har fulgt tilstrækkeligt op på, om der i tide blev identificeret OIV, og om nedskrivningsbehovet i engagementerne blev vurderet korrekt. Sparekassen fik påbud om at sikre en passende overvågning af, at administrative opgaver udføres på betryggende og ensartet måde," skriver tilsynet.

Nedskrivningerne efterlader sparekassen med en solvensoverdækning på 4 procentpoint.

"Nedskrivningerne har endvidere medført en reduktion i kvaliteten af kapitalen, idet egenkapitalandelen er faldet fra ca. 80 pct. til ca. 60 pct. En del af sparekassens ansvarlige kapital indeholder en nedskrivningsadgang, hvis kernekapitalprocenten falder til 7 pct., og denne kapital kan derfor medgå til at opfylde sparekassens solvenstillæg på lige fod med egentlig kernekapital."

Havde reserveret 600 mio.

Sparekassen Sjælland skriver i en kommentar, at man tager Finanstilsynets kritikpunkter til efterretning.

"Sparekassen kritiseres tillige for ikke at have haft tilstrækkeligt overblik over egne kreditrisici ved købet af Sparekassen Faaborg A/S. Det er noteret. Det fremgår dog af sparekassens solvensbehovsopgørelser gennem hele 2013, at vi har vurderet et markant forhøjet solvensbehov som følge af kreditrisikoen i vor udlånsportefølje. Der har således været afsat ca. kr. 600 mio. til forhøjet kreditrisiko," skriver Sparekassen Sjælland.

Desuden skriver sparekassen, at de nedskrevne kroner ikke med sikkerhed er tabt, idet der stadig betales på en del af de nedskrevne lån.

Opdateret

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også