Thorsager forstår godt nye nedskrivninger kan undre

Vagn Thorsager erkender, at banken selv tidligere har haft en tro på, at der var ryddet op i lånebogen. ”Men verden er ikke statisk,” siger han.

Så skete det igen.

Vestjysk Bank må i årets fjerde kvartal nedskrive mere end 500 mio. kr. på lånebogen – nye nedskrivninger der kommer efter endnu et tilsynsbesøg.

Det er ikke unormalt, at tilsynsbesøg fører nedskrivninger med sig, men det overraskende – og måske også lidt skuffende - i tilfældet med Vestjysk Bank er, at man flere gange tidligere har signaleret, at nu var der ryddet op og de værste nedskrivninger taget.

”Vi må erkende, at der skal mere økonomisk medvind til, for at vi kan sige, at nu er der ryddet op,” siger Vagn Thorsager og fortsætter:

”Man kan vel sige, at der er to kategorier af nedskrivninger. Vi har de svage kunder, som vi også har nedskrevet på tidligere, og så sker der noget, der gør, at de nedskrivninger desværre skal øges. Der kan vi blive nødt til at give dem mere likviditet, hvis det tjener vores interesse, men så skal der så også nedskrives mere på dem.”

Hele tiden nye ting frem

Han siger, at det andet element er, at når banken over en lang årrække har en svag portefølje af erhvervskunder, så er der en risiko for, at de kan ”blive raske” igen – eller de kan blive endnu svagere.

”Vi ser jo nogle gange, at vi må nedskrive yderligere på svage kunder. Jeg kan godt forstå, at det set udefra kan være svært at forstå, at der endnu ikke er ryddet op. Vi føler sådan set, at vi hver eneste gang rydder op til bunds, men den verden vi opererer i, den er ikke statisk, der kommer hele tiden nye ting frem. Og det har desværre været i en størrelsesorden, der er større end vi havde regnet med. Og det er ikke bare på grund af Finanstilsynets besøg, selvom det jo koster at have den slags gæster. Men jeg vil ikke pege fingre ad tilsynet,” siger Vagn Thorsager.

Nu arbejder I frem mod den 31/3 på at få forbedret solvensnøgletallene, men kan det arbejde ikke vise sig forgæves, hvis den her onde spiral med nedskrivningerne bare fortsætter?

”Vi analyserer meget på, hvad flowet er af svage kunder, det er sådan nogle vandringsanalyser, vi laver, så vi har et overblik over, hvad der går op og ned. Og når vi kigger på dem, så føler vi, at vi bevæger os i den rigtige retning. Men det er klart, at de store nedskrivninger har kørt over en periode, som er mere langstrakt, end vi selv havde forudset. Det er nemt for mig at give fortiden skylden, men vi må sige, at Vestjysk Bank er et af de institutter, der desværre har udviklet en svag kreditkultur. Man  har simpelthen været for optimistisk, og vi må så se på, hvordan vi kommer ud af det. Vi er ikke ude på at ødelægge folks erhverv, hvis det ser realistisk ud, men der vil være situationer, hvor vi kan være nødsaget til at afvikle,” siger Vagn Thorsager.

Han tilføjer, at landbrugskunderne heldigvis er i god fremgang.

”Det er klart, at vi håber, at vi på et tidspunkt kan begynde at tilbageføre nedskrivninger i et stort omfang, men det er desværre det, som kendetegner den her onde spiral, at vi kun finder nye minusposter, så der har ikke rigtig været noget, der kan tilbageføres til at kunne absorbere de nye ulykker, der dukker op,” siger Thorsager til FinansWatch.

En vis konsolideringsevne

Men tror du nu på, at de meget store nedskrivninger stopper her, så I kan begynde at bygge egenkapital op igen?

”Vi skriver i regnskabet, at vi tror på et godt basisresultat i 2014. Vi mener, at nedskrivningebehovet er dernede, hvor vi ser en vis konsolideringsevne. Vi regner med, at nedskrivningerne vil blive halveret i år, det er det, som vi forventer p.t.,” ssiger Thorsager.

Er det fordi de er mere forudsigelige nu eller mere håndterbare?

”Nu har vi i første omgang kortet en halv mia. kr. af sammenholdt med året før. Men det er klart, at vi havde håbet, at de var faldet endnu mere. For det er fortsat langt fra tilfredsstillende. Men med de greb vi er i gang med, så ser vi forhåbentlig ind i en anden fremtid,” siger direktøren til FinansWatch.

(Opdateret)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også