Nordea-spareplan kan udløse forstærket sparebølge

Med fordoblingen af sparemålene frem til 2015 vil Nordea med stor sikkerhed udløse en ny forstærket sparebølge blandt danske pengeinstitutter, hvor omkostningerne – målt ud fra en almindelig standard - stadig er op mod 10 mia. kr. for høje.
Af /ritzau/FINANS

Det skriver Økonomisk Ugebrev Formue.

- På koncernniveau er Nordeas omkostningsprocent – det vil sige den del omkostningerne udgør af de samlede indtægter - steget til 52 pct. i fjerde kvartal 2013 fra 50 pct. i fjerde kvartal 2012, anfører ugebrevet, der vurderer, at den udvikling kan bestemt have været med til at fremtvinge beslutningen om at fordoble målet for effektiviseringsgevinster frem mod 2015.

Ugebrevet vurderer dog, at den nye målsætning nok især forklares som Nordeas reaktion på tre vigtige og langsigtede underliggende tendenser:

For det første er presset for at få omkostningerne ned blevet endnu større de seneste måneder.

Ny standard

For det andet er omkostningsprocenten ved at blive en helt central konkurrenceparameter over for investorerne og til dels myndighederne.

For det tredje er der ved at blive sat en ny standard for omkostningsniveauet.

- Stadig flere institutter sigter nu åbenlyst mod en omkostningsprocent på omkring de 50, oplyser ugebrevet.

Ud fra Finanstilsynets tal for første halvår 2013 for danske pengeinstitutter i grupperne 1-4 (som står for stort set hele sektorens balance) kan beregnes en omkostningsprocent på 63,1 i første halvår 2013 mod 63,9 i første halvår 2012.

- Hvis gennemsnittet skal ned på 50, skal institutterne i alt spare cirka 10 mia. kr. ud af samlede årlige omkostninger på 49 mia. kr., understreger ugebrevet.

Også blandt mindre og mellemstore institutter ses et stemningsskifte.

Initiativer inspirerer

- Da der i midten af 2013 rullede en konsolideringsbølge hen over Fyn, blev den ledsaget af forsikringer om, at sammenslutningerne ikke skulle koste job. De seneste fusioner er derimod meget hurtigt blevet ledsaget af markante rationaliseringer, skriver ugebrevet og peger på, at sammenslutningen af Sparekassen Himmerland og Sparekassen Hobro til Jutlander Bank i løbet af få uger er blevet fulgt op af lukning af afdelinger og afskedigelse af personale.

Lavere omkostninger udgør en af de vigtigste ingredienser i aktuelle genopretningsplaner for problemramte banker.

- Vestjysk Bank har i de første tre kvartaler af 2013 fået omkostningsprocenten ned på 49,3 mod 57,2 i den tilsvarende periode af 2012, oplyser ugebrevet.

Ringkjøbing Landbobank står med en omkostningsprocent på 32,4 som et slags forbillede i branchen.

- Nordeas initiativer, Landbobankens eksempel – og spareinitiativerne i for eksempel Danske Bank, Jutlander Bank og Vestjysk Bank – vil betyde, at andre bankledelser snart skal kunne give rigtigt gode forklaringer, hvis deres omkostningsprocent ligger væsentligt over 50, vurderer ugebrevet.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også