FinansWatch

Sparekasse-direktør: Problemerne tårner sig op

Det er ikke let at være sparekassedirektør på Vest- og Sydsjælland, lyder det fra Sparekassen Sjællands Lars Petersson i en kronik. Problemerne tårner sig op i takt med at resten af landet løber økonomisk fra udkantssjælland.

Foto: Peter Andersen

Mens resten af landet oplever fremgang er der ikke meget optimisme at spore på Vest- og Sydsjælland.

"Her er smukt, og så er det meste også sagt," skriver direktør i Sparekassen Sjælland Lars Petersson i en kronik, som har været bragt i flere medier, og som kan læses på sparekassens hjemmeside her.

Han begræder regionens lave uddannelsesniveau, og det faktum at væksten er gået fuldstændig uden om hans nærområde.

"Tilbage tårner problemerne sig op på Vest- og Sydsjælland, der sammen med Bornholm er de eneste landsdele, hvor BNP pr. indbygger i dag er lavere end i 2000, hvis man måler i faste priser. Altså stagnation, høj ledighed, usælgelige boliger og et erhvervsliv der fortsat vånder sig ovenpå fem års udmarvende finansiel og økonomisk krise, skriver Lars Petersson og fortsætter:

"Vest- og Sydsjælland er hjerteblod og kernegeografi for Sparekassen Sjælland. Det er her i den nøjsomme provinsegn af det sjællandske, vi har vores rødder. Og vi mærker, hvor hårdt den økonomiske virkelighed nu slår igennem i det, vi for få år siden kaldte Vestsjællands og Storstrøms Amter."

Store nedskrivninger

Han forklarer, at den manglende vækst og de faldende boligpriser, også vil afspejle sig i sparekassens regnskab for 2013.

"Som egnens store sparekasse mærker vi tydeligt i vores bøger, at Vest- og Sydsjælland er hårdt ramt. Vi skal også i år nedskrive og hensætte millionbeløb til eventuelle tab på det vest- og sydsjællandske boligmarked. Mange husholdninger er tvunget i knæ, og hvad deraf følger af armod," lyder det dystert fra direktøren.

Han forklarer, at Sparekassen SJælland har forsøgt at gøre sit til at bidrage til væksten, blandt andet ved at stille risikovillig lånekapital til rådighed for innovative virksomheder, og ved at dedikere en stor del af sine sponsorater til projekter, der skal højne uddannelsesniveauet. Men der er brug for mere, lyder det fra sparekassedirektøren.

"Jeg tror på partnerskaber mellem det offentlige, det private og den finansielle sektor. I denne sammenhæng gælder det, at jeg opfordrer til, at hele Sjælland samarbejder på kryds og tværs af geografi er mod samme mål: Sjælland i balance, så hele egne ikke affolkes og uddør," skriver Lars Petersson.

Eksplosion af håbløst forgældede boligejere

Mere fra FinansWatch

Sorte selskaber bag pensionsbranchens grønne milliarder

Flere pensionsselskaber har talt olieselskaber som BP, Shell og Halliburton med i de 248 mia. kr., branchen har meldt ind som "grønne investeringer" til regeringens klimapartnerskab for finanssektoren. "Vanvittigt," lyder det fra kritiker.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs