DAB-direktør: Håber på mere klarhed i midten af december

Danske Andelskassers Bank håber i midten af december at kunne fortælle omverdenen, kunder og aktionærer mere om, hvilke tiltag, det bliver nødvendigt at gennemføre, for at skaffe kapital og få styr på solvensen. Umiddelbart holdes alle muligheder åbne. Det gælder tilførsel af ansvarlig kapital, en aktieemission samt eventuelt også frasalg.
AF RITZAU FINANS

I bankens regnskab for tredje kvartal gives ikke megen information om genopretningsplanen. Dog understreges det, at både bestyrelse og ledelse er indstillet på at gøre det nødvendige, også selv om det kræver beslutninger, der ikke er behagelige på den korte bane.

Banken oplyser desuden, at der føres drøftelser med forskellige eksterne interessenter, men kan blandt andet af fortrolighedsmæssige årsager ikke fortælle mere.

Finanstilsynet har givet banken frem til den 5. december til at kommunikere sin plan til tilsynet. Derefter vil der givetvis være et forløb, hvor Banken og Finanstilsynet drøfter planens enkelte elementer, så det kan være svært præcis at afgøre, hvornår der kan meldes ud.

- Det afhænger også af nogle af de andre interessenter, der er i sådan et spil her. Der er nogle eksterne interessenter, vi også skal have talt med, men med lidt held vil jeg tro, at vi kommer hen midt i december, siger administrerende direktør i DAB Jan Pedersen til Ritzau Finans.

DAB fortalte første gang om kapitaludfordringerne den 7. november, og har arbejdet med planen siden da. Problemerne er opstået, efter Finanstilsynet efter besøg i august og september fandt behov for nye store nedskrivninger på 230 mio. kr., som DAB har bogført i tredje kvartal.

Herefter kan DAB's solvens opgøres til 10,1 pct., hvilket er et godt stykke under det af Finanstilsynet opgjorte individuelle solvensbehov på 12,6 pct.

Jan Pedersen er med egne ord "meget fortrøstningsfuld" i forhold til at finde en løsning. Worst case fremgår af regnskabet:

- ...Såfremt planen ikke kan gennemføres som ønsket, kan det i første omgang blive nødvendigt med en revurdering af planen, i sidste omgang resultere i, at banken ikke kan fortsætte sin virksomhed som selvstændigt pengeinstitut, skriver DAB.

Finanstilsynet har under sine besøg fundet objektiv indikation på værdiforringelse i 22 af DAB's 43 største engagementer. Dertil kommer behov for nedskrivninger på på den øvrige del af forretningen baseret på stikprøver af bankens engagementer mellem 0,3-20 mio. kr.

DAB har en eksponering mod landbrug på 21 pct., og landbrugskunder udgør ifølge tilsynet en betydelig andel af bankens svage eller nødlidende kunder.

 

/ritzau/FINANS

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også