Danske Andelskassers Bank i solvensproblemer

Regnskabet må udskydes hos Danske Andelskassers Bank, efter et besøg fra Finanstilsynet har sendt solvensen under det individuelle solvensbehov.

Aktionærerne kommer til at vente i ubehagelig spænding på regnskabet fra Danske Andelskassers Bank. Banken meddeler nemlig her til eftermiddag, at et besøg fra Finanstilsynet betyder, at solvensen er lavere end det individuelle solvensbehov.

Bankens polstring er altså med andre ord mindre, end det den skal være. Tidligere havde den situation ført til en akut trussel om lukning, men under den såkaldte 8+ tilgang har banken nu lov til at indsende en redningsplan til Finanstilsynet i stedet.

"Finanstilsynet har i efteråret 2013 aflagt besøg i Danske Andelskassers Bank. Konklusionerne på dette besøg skal indarbejdes i bankens delårsrapport for 1.-3. kvartal 2013, der i henhold til finanskalenderen skal offentliggøres den 13. november 2013, men da Finanstilsynets endelige afrapportering ikke kan ske inden denne dato, udskydes offentliggørelsen til den 29. november 2013," skriver banken om det udskudte regnskab.

Den endelige rapport fra tilsynet har man altså ikke endnu - men hovedkonklusionerne kender man, og konsekvenserne af dem er dyre:

"Selv om den endelige afrapportering ikke er sket, har Danske Andelskassers Bank fået nogle foreløbige indikationer i forhold til vurderingen af bankens nedskrivningsniveau og solvensbehov. Det ligger således fast, at der efter Finanstilsynets vurdering er behov for yderligere nedskrivninger i en størrelsesorden, der vil medføre, at bankens solvensprocent pr. 30. september 2013 er under det individuelle solvensbehov. Det ligger ligeledes fast, at solvensprocenten er over det generelle solvenskrav på 8,0 pct.," skriver banken.

Tillid til direktionen

Derfor bliver næste skridt udarbejdelsen af en plan for, hvordan man igen kommer op over det individuelle solvensbehov.

"I henhold til gældende lovgivning skal et pengeinstitut, der har en solvensprocent under det individuelle solvensbehov - men over det generelle solvenskrav - udarbejde en kapitalgenopretningsplan, som bl.a. skal hæve solvensprocenten. Da det må forventes, at Danske Andelskassers Bank skal udarbejde en sådan plan - og da det er bankens ønske hurtigst muligt at reetablere en tilfredsstillende solvens - har banken igangsat processen omkring dette."

Pedersen: Alle muligheder overvejes for at genoprette solvensen

Bestyrelsesformand i Danske Andelskassers Bank, Jakob Fastrup, slår i meddelelsen fast, at man er fast besluttet på at få banken på ret køl igen, og at han ikke bebrejder den nuværende ledelse:

”Der er tre forhold, det er vigtigt for bestyrelsen at understrege. 1. Vi er i gang med at lave en plan, så vores solvens hurtigst muligt når et tilfredsstillende niveau. 2. Der vil blive taget de nødvendige beslutninger. Og 3. Bestyrelsen har fuld tillid til, at banken har den rette direktion til både at gennemføre en genopretningsplan og lede den videre udvikling af banken.”

Lånt kapital

Danske Andelskassers Bank havde ved halvåret en solvensoverdækning på 2,9 procentpoint. En anseelig del af bankens solvens er dog baseret på lånt kapital.

Alene tilbagebetalingen af statslån på 400 mio. kr. til næste år ville - selv før de nye nedskrivninger - have sænket bankens solvens under solvensbehovet.

FinansWatch spurgte da derfor også i forlængelse af halvårsregnskabet banken, om der var planer om at hente kapital. Men det var der ikke umiddelbart, lød svaret dengang:

"Det kan jeg ikke umiddelbart kommentere på, men vi evaluerer selvfølgelig løbende vores kapital i ledelsen, og det er da muligt, at vi skal ud og hente nogle penge, men det er ikke noget, der er nogle konkrete planer om," lød det fra adm. direktør Jan Pedersen.

Dårlige sager

Banken har siden børsnoteringen i 2011 været plaget af dårlige nyheder. Fra første dag efter børsnoteringen begyndte kursen en støt nedtur, der betyder at en aktie i banken, der blev børstnoteret til kurs 25, ved lukketid i dag kostede 8,50 kr.

En kurs, der altså ikke tager højde for bankens solvensudfordring, der først blev meddelt efter fondsbørsens lukketid - faktisk steg DAB-aktien i dag med 0,59 pct.

Det kan, sammen med andre faktorer, gøre det svært for banken at gå til sine aktionærer.

Banken er ud over kunderne og en mindre aktiepost hos forretningsforbindelsen Købstædernes Forsikring, ejet af en række andelskassefonde, hvis eneste aktiver er aktier i banken

Kort efter børsnoteringen skuffede banken investorerne med en nedjustering, og siden har forholdet til ejerne ikke just bedret sig.

Hen over sommeren oprullede Jyllands-Posten således en række sager, hvor banken havde begået fejl i processen med at få kunderne til at blive til aktionærer.

Det førte for nylig til, at banken blev politianmeldt af Finanstilsynet.

DAB meldt til politiet igen: Lånte kunder penge til aktiekøb 

Politianmeldelsen var endda den anden i år, tilsynet indgav på banken.

For tidligere på året gjorde tilsynet klart, at banken i de første måneder efter børsnoteringen i 2011 havde handlet så meget med sine egne aktier og på en sådan facon, at der i tilsynets optik var tale om kursmanipulation.

Tilsyn: Sigtet bank var storkøber af egne aktier 

 

Opdateret

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også