Her er Sifi-aftalen

Mere kapital i alle store institutter dog mest i Danske Bank - her er detaljerne i dagens Sifi-aftale, som også rammer de mindre banker.

Aftalen om hvordan store penge- og realkreditinstitutter skal polstre sig fremover er faldet på plads.

Her er hovedpunkterne:

* Aftalen indebærer, at der for alle danske penge- og realkreditinstitutter - også de små - generelt vil gælde et kapitalkrav på minimum 10,5 pct. af de risikovægtede poster.

* En væsentligt større andel af kapitalen skal være egenkapital (aktiekapital).

* For Sifi'er dvs. Danske Bank, Nykredit, Nordea Bank Danmark, Jyske Bank, BRFkredit, Sydbank og DLR, kommer der til at gælde et højere kapitalkrav på minimum 11,5-13,5 pct. af de risikovægtede poster, afhængig af hvor systemiske institutterne er. Det vil altså sige, at de største skal have mest. Det vil betyde højere krav til Danske Bank end til andre.

* Danske Bank får et solvenstillæg på 3 pct. Nordea og Nykredit får et tillæg på 2 pct. Jyske Banks tillæg bliver 1,5 pct., mens DLR, BRF og Sydbank får et tillæg til solvensen på 1 pct.

* Hertil kommer for alle institutter et muligt yderligere individuelt solvenskrav, der afhænger af det enkelte instituts risikoprofil. Dette udgør i dag i gennemsnit knap 2 pct. for SIFIer og godt 3 pct. for andre penge- og realkreditinstitutter. 

* Regler for hvordan et Sifi-institut i krise skal afvikles, vil først blive diskuteret når EU kommer med sit udspil til disse regler.

* Der etableres en bestyrelse for Finanstilsynet, der skal give faglig, organisatorisk og ledelsesmæssig sparring til Finanstilsynets direktion og træffe tilsynsmæssige afgørelser i principielle sager m.v.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også