Storaktionær: Fynsk fusion er røveri ved højlys dag

Det bliver et klart nej til fusionen mellem Vestfyns Bank og Svendborg Sparekasse fra storaktionæren Strategic Capital. Selskabets ejer Kim Mikkelsen beskriver planen som 'røveri ved højlys dag'. Nu overvejer han selv et mod-bud på bankens aktier.
Foto: Københavns Håndbold
Foto: Københavns Håndbold

Mens to af de tre storaktionærer i de fusionerende banker Svendborg Sparekasse og Vestfyns Bank roser fusionsplanerne i høje toner, er der anderledes krasse ord fra den tredje investor Strategic Capital.

Kim Mikkelsen, der ejer selskabet er aldeles utilfreds med planen om at slå den - efter hans mening - solide, konservative og udviklingsmodne bank Vestfyn sammen med den haltende Svendborg.

"For mit vedkommende bliver det helt klart et nej til fusionen, hvis det er på de her vilkår," siger han til FinansWatch og fortsætter:

"Fra min vinkel som afkastdrevet investor, så er det her helt håbløst. Det er røveri ved højlys dag. Det er Vestfyns Bank, der har hele udviklingspotentialet i Trekantsområdet. Svendborg ligger i den forkerte ende af Fyn, for at sige det mildt."

Han fortæller, at i modsætning til de to andre storaktionærer, som i bankernes børsmeddelelser bakker op om fusionen, så vidste Kim Mikkelsen intet om planerne, før han så meddelelsen i morges.

"Jeg er ikke blevet spurgt, hvilket jeg stiller mig yderst kritisk over for," siger han.

Bør handles på børsværdi

Han er især arrig over det bytteforhold, som aktionærerne i Vestfyns skal acceptere. Ifølge planen skal Vestfyn bytte sin aktiekapital til 36,3 pct. af den nye banks. Men selvom Vestfyns kun kommer med 30 pct. af egenkapitalen til den ny bank, er de 36,3 pct. alt for lidt, mener Kim Mikkelsen.

"Jeg er noget skuffet over bytteforholdet. Hvis man måler på den gennemsnitlige markedsværdi de sidste seks måneder, så laver man en fusion, der er dårligere for Vestfyns Banks aktionærer, og det er jeg ikke tilfreds med," siger aktionæren, der i juli forhøjede sin aktiepost fra knap 10 pct. til 15 pct. af Vestfyns Bank.

Han minder om, at inden fusionen mellem Svendborg og Faaborg Sparekasse faldt til jorden, havde netop Svendborg gjort meget ud af at kræve, at prisen skulle forhandles på grundlag af børsværdien og ikke den mængde egenkapital, hver af bankerne ville bidrage med.

Vestfyns Bank handles til en kurs/indre værdi på 0,85 mens Svendborgs ligger på 0,64.

For mange dyre kokke

I det hele taget mener Kim Mikkelsen, at der er taget alt for lidt hensyn til aktionærværdier, og for meget hensyn til det lokale islæt og ambitionen om at bevare lokale arbejdspladser.

"Jeg ved godt, at det er kontroversielt, men jeg er en aktionær, der går efter at lave afkast på mine investeringer. Og her har vi to institutter, der begge har svært ved at låne penge ud, og har store indlånsoverskud, som så vælger at gå sammen og så åbenbart - på trods af at banken ikke bliver så meget større - har brug for en direktør ekstra til 2,2 mio. kr. om året plus bil. Og det ser heller ikke ud til, at nogen af bestyrelsesmedlemmerne har tænkt sig at trække sig, så vi får Danmarks største bestyrelseslokale," siger han og fortsætter:

"De skriver også, at fusionen vil koste mellem 45 og 55 mio. kr. og det skal holdes op mod synergier på op til 25 mio. kr. om året efter 2-5 år. Det betyder, at der vil gå mindst 4-5 år før aktionærerne får noget ud af det her. Ud fra et return on capital-synspunkt, så er det meget svært at se, at der tages hensyn til aktionærerne."

Bestyrelsen repræsenterer ikke aktionærer

Den anden storinvestor i Vestfyns Sparekasse Alex Gundersen Tobacco Company har længe haft formandsposten i bestyrelsen, men i marts trak Georg Gundersen - barnebarn til Alex Gundersen og eneaktionær i fonden - sig fra posten og er nu kun medlem af repræsentantskabet. Kim Mikkelsen har trods sin 15 pct. store aktiepost heller ikke en plads i bestyrelsen, og han mener, at manglen på aktionærinteresser i bankens øverste organ er et problem.

Ifølge Vestfyns Bank årsrapport for 2012 har bankens formand Peter Cederfeld 35 aktier i banken mens næstformand Bent Jensen har 222 stk aktier. Det menige bestyrelsesmedlem Malermester Vagn Kamp Larsen er den med flest aktier - nemlig 527 stk.

"En grund til, at man ikke har fokuseret mere på aktionærerne, kunne også være, at de store aktionærer ikke er repræsenteret i bestyrelsen. Hvis man ser på, hvor mange aktier bestyrelsen ejer, så kan man jo spørge, om det her handler om aktionærerne, eller handler det om at sikre sig et bestyrelseshonorar i nogle år frem? Hvis man ejer 200 aktier, så er man nok ligeglad med, om man får kurs 700 eller 750. Så er det bedre med et dejligt bestyrelseshonorar nogle år endnu. Jeg havde gerne set nogle bestyrelsesmedlemmer med hånden på kogepladen," siger Kim Mikkelsen.

Håber på Sjælland

Nu håber han, at Sparekassen Sjælland vil gøre alvor af sin ambition om at udvide yderligere på Fyn og komme med et mod-bud på trods af bestyrelsens anbefaling af netop fusionen med Svendborg. Alternativt overvejer han selv at købe sig til magten i butikken.

"Jeg håber virkelig, at Sparekassen Sjællands direktør gør alvor af sine tilnærmelser til Vestfyns inden den her afstemning, da det er helt håbløst at bringe de her to sammen. Jeg er overbevist om, at aktionærerne i Vestfyns får meget bedre værdi af at fusionere med Sparekassen Sjælland," siger han.

Men tror du, at Sjælland vil komme med et modbud, når nu begge bestyrelser er enige om den her fusion?

"Jeg er overbevist om, at der kommer et bud eller i hvert fald en henvendelse. Og jeg skal gerne sige, at jeg har heller ikke udelukket, at jeg vil byde på en større mængde aktier," siger Kim Mikkelsen.

Skal du så til at være bankdirektør?

"Nej, jeg skal ikke selv være bankdirektør, men det er klart, at hvis man skal undgå en fusion, og gerne vil drive det videre og have bragt det i havn det rigtige sted, så må man gå alternative veje. Så jeg udelukker ikke et modbud," siger investoren til FinansWatch.

Der skal stemmes om fusionen på ekstraordinære generalforsamlinger i december.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også