Regnskab: Nykredit Bank kæmper med driften

Stigende omkostninger og færre indtægter fra den basale forretning forhindrer dog ikke Nykredit i at komme ud med et resultat der er markant bedre end sidste år.

Det kniber med at holde indtægterne oppe og omkostningerne nede i Nykredit Bank.

Indtjeningen fra den basale bankdrift er faldet med 7 pct. til 1.696 mio. kr. sammenlignet med første halvår 2012, mens udgifter til drift og afskrivninger er steget fra 918 mio. kr. til 982 mio. kr. - en stigning på 7 pct.

Nykredit forklarer indtjeningsfaldet således:

"Udviklingen var præget af færre indtægter fra mindre og mellemstore erhvervskunder og fra Nykredit Markets som følge af lavere markedsaktivitet. Øvrige forretningsenheder lå under ét nogenlunde på niveau med 1. halvår 2012. I forhold til 1. kvartal 2013 steg indtægterne dog i 2. kvartal til et niveau, der lå over de foregående tre kvartaler," skriver banken i regnskabet.

Ny IT-platform

På omkostningssiden er det primært en højere lønsumsafgift og it-omkostninger der trækker op.

"Lønudgiften i 2013 var blandt andet påvirket af en regulering af lønsumsafgift vedrørende tidligere regnskabsår på knap 10 mio. kr., mens øvrige administrationsudgifter steg med ca. 50 mio. kr. som følge af især øgede omkostninger tilknyttet udvikling af bankens it-platform," skriver Nykredit Bank i regnskabet.

Det skulle man tro ville resultere i en svagere bundlinje for banken, men resultatet før skat ender faktisk markant oppe med 577 mio. kr. mod 302 mio. kr. året før. Det skyldes primært at der sidste år var negative værdireguleringer af derivater og erhvervsobligationer for 438 mio. kr. - en post der i dette halvår er positiv med 56 mio. kr.

Markant indlånsstigning

Samtidig er nedskrivningerne på udlån faldet fra 248 mio. kr. til 166 mio. kr. Det dækker dog over en stigning i nedskrivninger hos storkunderne fra 12 mio. kr. til 59 mio. kr. mens nedskrivninger på private kunder faldt fra 237 mio. kr. til 118 mio. kr.

Bankens udlån udgjorde 50,4 mia. kr. hvilket er markant mindre end de 55,3 mia. kr. ved udgangen af første halvår 2012. Ser man på udgangen af 2012 er der dog tale om en lille stigning fra 49,8 mia. kr. til de 50,4 mia. kr.

Til gengæld er indlånet steget markant fra 54,7 mia. kr. ved nytår til 63,4 mia. kr. ultimo juni. Det er en stigning på 16 pct. på bare seks måneder.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også