Avis: Banker hæver prisen

Berlingske Business skriver, at en lang række danske pengeinstitutter i disse måneder hæver udlånsrenterne og samtidig sætter indlånsrenterne ned. Flere årsager bag trenden.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Med baggrund i data fra Mybanker skriver Berlingske Business i dag, at den danske pengeinstitutsektor er i gang med en omfattende manøvre, der skal forbedre rentemarginalen i et presset udlånsmarked.

Mybanker har analyseret på 34 pengeinstitutter og her har der i alt været 55 prisstigninger på gebyrer, 36 rentestigninger på udlån og 129 rentenedsættelser på indlån.

Alt sammen handlinger der i sagens natur vil forbedre institutternes indtjening.

Til Berlingske Business siger bankforsker Lars Krull fra Aalborg Universitet, at det er logiske træk fra institutternes side, fordi de ikke har den store interesse i en masse indlån, da det ikke er muligt at opnå et afkast på dem grundet de lave renteniveauer. Og hvad udlånet angår, ja det er altid en markedsmæssig vurdering, hvor man skal lægge snittet.

Tilsyn øger kravene

Endelig peger Lars Krull på, at man også kan se trenden i det lys, at Finanstilsynet i dag agerer på en anden måde end tidligere.

"Jeg tror, at det hænger sammen med, at Finanstilsynet er blevet mere forretningsorienteret og kigger på, hvordan forretningen ser ud - om nettorenteindtægterne er store nok til at dække bankens basisforretning inklusive tab. Nogle må nok erkende, at deres indtjening ikke er særlig stor og særlig stabil, og derfor må de skrue op for priserne," siger han.

Nordeas topchef Christian Clausen siger direkte, at bankerne er nødsaget til at levere bedre afkast til ejerne. Ellers bliver de valgt fra af investorerne.

"Europæiske banker leverer i øjeblikket et afkast, der ligger på omkring fem procent i gennemsnit, og det er klart, at det afkast er ikke nok. Kapitalmarkedet har en cost of capital ( krav til afkast, red.) på banker generelt omkring ti procent, så hvis man ikke ligger over ti procent i afkast, har man i virkeligheden ikke nogen bank, for så kan man ikke få nogen penge til at drive bank for. Og det krav bliver større," siger Christian Clausen og fortsætter:

"Nu har man i en periode været en lille smule beskyttet, fordi investorer især havde det krav, at man byggede tilstrækkelig meget kapital til at overleve. Det var første fase, men hvor man nu er der, hvor man tror, at nu er det ved at være på plads, vil de have mere i afkast, ellers sælger de og køber aktier i Apple, Coca-Cola, og hvad der ellers er," siger han.

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også