Din bankrådgiver har svært ved at sove

Rekordmange ansatte i bankerne er ramt af stress, heraf flere alvorligt.
AF LARS NIELSEN, epn.dk

Hvis din bankrådgiver har poser under øjnene, er der en god forklaring. 40 pct. af de bankansatte har stresssymptomer, og knap 20 pct. har det, der betegnes som "helbredstruende stress."

Sådan er hverdagen for danske bankansatte i 2013 efter flere års fyringsrunder. Situationen er nu så alvorlig, at Finansforbundet frygter, at det går ud over bankernes kerneforretning.

"Det er en tikkende bombe under bankerne. Det har nærmest udviklet sig til en fast praksis. Når bankerne offentliggør regnskab, meddeler de, at de vil af med en række medarbejdere," siger næstformand i Finansforbundet, Michael Budolfsen, til epn.dk.

Han undrer sig bl.a. over, at Nordea, der er kommet flot igennem finanskrisen, konstant gentager behovet for at skille sig af med flere medarbejdere.

Pres på filialerne

"Presset er enormt i filialerne. Også i Nordea knokler de ansatte ikke mindst i filialerne. Hvordan skal man udvikle sin forretning, hvis de ansatte ikke har tid og er stressede. Det er på tide, at bankerne finder ud af, hvad det er at drive bank frem for at gå op i teoretiske afkastkrav."

Men der er måske lys i mørket for de bankansatte. På Finansforbundets hjemmeside er der kommet flere jobopslag på det seneste. Det er ikke mindst Arbejdernes Landsbank, men også Jyske Bank, der ansætter nye medarbejdere.

"Vi kan fornemme, at der er flere banker, som har besluttet at bygge forretningen op. Det er mit indtryk, at flere er på vej, siger Michael Budolfsen."

Der kan dog være flere grunde til, at enkelte banker holder igen.

"Man ved jo aldrig, hvad der sker, når Finanstilsynet kommer forbi," som han udtrykker det. Finanstilsynet har det seneste år tvunget trængte banker til at nedskrive yderligere. Og det har i flere tilfælde medført fyringer."

Mange har stress

Finansforbundet har foretaget en undersøgelse blandt 2.870 af sine medlemmer. Den viser, at 42 pct. har symptomer på stress, og at trivslen er faldet markant de seneste år.

Markant flere finansansatte end i de foregående år er plaget af hovedpine, søvnløshed og andre stresssymptomer.

17 pct – mere end hver sjette – føler fra ”ret meget” til ”virkelig meget” stress – det, der betegnes som helbredstruende stress.

Siden 2006 har forbundet gennemført trivselsmålinger, og i den periode har trivslen ikke været så dårlig som nu.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også