Financial Times: Dårlig timing, Danske Bank

Danske Banks får hug for sit slagsmål med Finanstilsynet i verdens førende erhvervsmedie.
Foto: Jonas Pryner Andersen
Foto: Jonas Pryner Andersen

Det er ikke helt som den gang, Amagerbankens krak ramte Financial Times' forside.

Men Danske Bank er næppe særlig glade for dagens omtale i verdens største erhvervsavis, der dedikerer ca. en fjerdedel af sin bagside i dag til bankens slagsmål med Finanstilsynet.

Avisens bagside, der er afsat til analyse, stiller spørgsmålet "Er det klogt for en bank at komme i slagsmål med sin tilsynsmyndighed om sin kapitalposition i disse tider?"

Analysen kommer efter Danske Bank i kølvandet på en ni måneder lang hemmelig batalje med Finanstilsynet i går blev ramt af en række kapitalpåbud - som banken dog fortsat overvejer at anke.

Læs alt om Danske Banks tilsynshug 

Og FT svarer selv på spørgsmålet:

 "I normale tider havde det været en fornuftig indstilling, specielt for en bank, der ifølge Morgan Stanleys vurderinger af Basel III-ratioer (hvordan bankernes polstring ser ud i forhold til de nye regler på området, red.), har den tredjestærkeste kapitalposition blandt Europas storbanker. Mere aktiekapital i fundingen vil alt andet lige reducere egenkapitalforrentningen. Aktionærer har ikke meget grund til at hilse Finanstilsynets krav velkomne," lyder analysen, der dog straks fortsætter:

"Nu er ikke tiden til at vise det"

"Men disse er ikke normale tider. For seks måneder siden handlede meget af diskussionen om banker om dividender. Men som 2013 er gået, har kapitaltilstrækkelighed genvundet sin plads på toppen af agendaen. (...) Det danske Finanstilsyns træk vil bidrage til debatten om, hvor langt man kan stole på bankernes beregninger af risikovægt. Danskes aktie faldt 6 pct. i går. En fortolkning er, at markedet reagerede dårligt på de højere kapitalbehov. En anden er, at investorer ikke bryder sig om den aggressive indstilling, banken har taget. Danske kan meget vel være utilfreds med Finanstilsynet krav. Men nu er ikke tiden til at vise det."

Avisens dom over Danskes slagsmål med tilsynet kommer efter, en række internationale analytikere i går overfor banken stillede spørgsmålstegn ved Danske forhold til myndigheden.

Her afviste både CFO Henrik Ramlau Hansen og Chief Risk Officer Robert Endersby dog på det klareste, at banken skulle have skadet sit forhold med tilsynet permanent.

"Vi har en fin dialog med tilsynet for det meste. Vi ser det her som en enkeltsag om, hvorvidt man kan bruge benchmarks på vores risikovægte. Man kan ikke læse ind i det, at vi har et dårligt forhold med vores tilsynsmyndighed," lød det fra Robert Endersby, efter en analytiker havde spurgt til, hvordan Danske igennem diskussioner fra september 2012 og frem til nu havde været ude af stand til at rokke ved tilsynets holdning.

Danske: Anke kan tage op til et år - og udskyder ikke henrettelsen

Ønsker ikke yderligere dialog

Men bataljen med tilsynet om kapitalforholdende - som banken har skændtes om med tilsynet siden efteråret - er dog ikke ligefrem den første gang, tilsynet er gået alvorligt i rette med Danske Banks metoder.

Ved udgangen af tredje kvartal sidste kunne Danske således melde ud, at tilsynet var bekymrede for flere forhold i og omkring bankens bestyrelse  - og tilbage i 2011 var det også bankens vurderinger af omfanget af de risikovægtede aktiver, tilsynet var efter.

Og da Finanstilsynets direktør Ulrik Nødgaaard i går i forlængelse af Danske Banks udmeldinger om sagen gav udtryk for, at han ikke forstod hverken bankens tone eller lyrik, blev det blot mødt med tavshed fra Danskes side:

"Vi ønsker ikke at gå ind i en yderligere dialog med Finanstilsynet. Det vil vi tage konkret, hvis vi anker sagen. Så vi ønsker ikke at svare på spørgsmål om, hvad Ulrik Nødgaard har sagt," lød det fra Henrik Ramlau overfor FinansWatch.

Danske tavse om tilsynsundren 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også