Aktier: Danske Bank blev sat i skammekrogen

Danske Bank måtte se aktiekursen smuldre tirsdag, efter Finanstilsynet aftenen forinden var skredet ind med flere påbud og en regulering, der øger bankens kapitalkrav med et stort milliardbeløb.
AF RITZAU FINANS

Begmanden kostede alene aktionærerne et samlet kurstab på 6,9 mia. kr. svarende til et kursfald på 6,1 pct. til 104,90 kr. Alligevel holdt det danske marked skindet på næsen og sluttede blot 0,2 pct. nede i 563,15 målt på C20 Cap-indekset.

Det var især A.P. Møller - Mærsk, der holdt indekset nær ligevægt, efter annoncering af et nyt samarbejde på de største containerfarter.

For Danske Bank var der ikke overraskende lagt op til kursklø allerede fra morgenstunden, som reaktion på, at Finanstilsynet har udstedt fire påbud og er kommet frem til en forhøjelse af Danske Banks risikovægtede aktiver med 100 mia. kr. Afgørelsen vil ifølge Danske Banks skøn resultere i en stigning i bankens kapitalkrav på 8 mia. kr. til 72 mia. kr.

"Der er lavet nogle meget grundige analyser og sammenligninger, som peger på, at Danske Bank, i forhold til bankens nordiske og europæiske kollegaer, afsætter væsentligt mindre kapital til deres store erhvervskunder. Det er ny viden, som vi naturligvis føler os forpligtede til at handle på, og vi har også anvist banken nogle veje til at genbesøge deres modeller på den baggrund," siger direktør i Finanstilsynet, Ulrik Nødgaard, til Ritzau Finans.

Beslutningen fik allerede inden markedets åbning Nordea til at sænke sin anbefaling af Danske Bank til "hold" fra "køb". Også for andre andre analytikere
var afgørelsen en streg i regningen, netop som man havde sat næsen op efter en løbende forbedring af Danske Banks indtjening.

"Casen i Danske Bank har jo været en stadig forbedring af lønsomheden og indtjeningen over de kommende kvartaler, som på sigt giver mulighed for, at banken kan øge udlodningen til aktionærerne. Det, at man nu skal til at holde mere kapital, er ikke lige den nyhed, som investorerne havde håbet på her på den korte bane. Det er også i det lys, kursreaktionen skal ses," siger analysechef i Sydbank, Bjørn Schwarz, til Ritzau Finans.

Danske Banks 2015-mål om en egenkapitalforrentning på 12 pct. står imidlertid fast trods afgørelsen, fastslog bankens finansdirektør, Henrik Ramlau-Hansen, der erkendte, at det betyder, at der nu skal arbejdes hårdere for at komme i mål. Danske Bank har i øvrigt fortsat til hensigt at udbetale udbytte.

"Vi har ikke udbetalt udbytte i fem år. Det har været vores intention at starte udbyttebetaling for 2013, måske ikke med det fulde beløb. Afgørelsen ændrer ikke ved vores langsigtede strategi for udbytte," lød det fra Henrik Ramlau-Hansen på en telekonference.

Danske Bank vil nu bruge de næste par uger på at overveje, om banken skal anke Finanstilsynets påbud til Erhvervsankenævnet, da man er uenig i vurderingen.



/ritzau/FINANS

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også