Regnskab: FIH i plus på både ønskede og uønskede forretninger

Første kvartal bød på et plus for FIH Erhvervsbank - både i bankens fortsættende og ophørende forretning. Uden et positivt sving i Pandoras aktiekurs havde den samlede forretning dog givet underskud.

Et plus på 16 mio. kr. før skat i den forretning, FIH ser som fremtiden. Og et plus på 63 mio. kr. i den del af forretningen, man helst var foruden.

Sådan lyder bundlinjen på første kvartal i FIH Erhvervsbank. Resultatet er primært drevet frem af faldende nedskrivninger i begge dele af banken 

For den ophørende forretning er det dog værd at bemærke, at udsving i Pandoras aktiekurs endnu engang tegner sig for en markant indflydelse - i denne omgang et plus på 167 mio. kr. I den forkerte retning trækker en negativ regulering på 41 mio. kr. af det 850 mio. kr. store stødpude, FIH har stillet op over for tab på de ejendomslån, man i forbindelse med Bankpakke V.

Samtidig er nedskrivningerne i den fortsættende del af forretningen reduceret fra 175 mio. kr. i første kvartal af 2012 til 34,6 mio. kr. i første kvartal af i år.

"Det er meget positivt, at FIH kommer ud af første kvartal 2013 med overskud på bundlinjen efter et par hårde og udfordrende år. De samlede nedskrivninger er faldet markant, og vi forventer os fortsat et positivt resultat for hele 2013," skriver direktør Henrik Sjøgreen i en meddelelse, mens regnskabet melder om to grimme sager, og en del tilbageførsler på nedskrivningsfronten:

To tunge sager

"Nedskrivningerne består af individuelle nedskrivninger på 155,5 mio. kr. fra primært to sager med ca. 145 mio. kr., som allerede var nedskrevet på og som har udviklet sig negativt. Der er tilbageført 92,3 mio. kr. af de gruppevise nedskrivninger, da en del af den forøgelse af den gruppevise hensættelse, der blev foretaget i 4. kvartal 2012, har materialiseret sig i ovennævnte individuelle nedskrivninger," lyder det.

Banken forventer fortsat et resultat for de fortsættende aktiviteter før nedskrivninger på niveau med 2012. Solvensprocenten lander på 22,5 pct. mod et behov på 14,5 pct. Det giver en overdækning på otte procentpoint mod seks procentpoint på samme tidspunkt sidste år. Kernekapitalen lander på 20,2 pct.

Efter et mindre fald på 0,6 mia. kr. i løbet af de sidste kvartal er bankens udlån nu på 15,57 mia. kr. - 42 mia. kr. mindre, end det var på toppen, og næsten 10 mia. kr. mindre end for bare et år siden. Indlånet har samtidig sneget sig opad fra 14,04 mia. kr. til 14,47 mia. kr., og fortsætter udviklingen nærmer det sig altså hastigt udlånet. FIH gør dog i regnskabet klart, at man ikke længere aktivt søger større indlån.

FIH planlægger i løbet af maj og juni at lukke de sidste statsgaranterede obligationslån til banken på 10,6 mia. kr.

"I løbet af første kvartal 2013 har FIH tilbagebetalt statsgaranterede obligationer for 11,2 mia. kr. Samtidig har Finansiel Stabilitet tilbagebetalt 7,6 mia. kr. på det mellemregningslån, som FIH har ydet til Finansiel Stabilitet. De resterende statsgaranterede obligationer på 10,3 mia. kr. tilbagebetales i maj og juni 2013, dels ved brug af resten af mellemregningslånet ydet til Finansiel Stabilitet og dels ved brug af den allerede akkumulerede likviditet."

Banken trak sidste efterår 3 mia. kr. på Nationalbankens treårige lånefacilitet, mens muligheden for at trække likviditet fra storaktionæren ATP står uudnyttet.

 

Opdateret

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også