Regnskab: Grønlandsbanken holder dampen i første kvartal

Med et resultat før skat næsten identisk med første kvartal af 2012 holder Grønlandsbanken fast i solid kurs.

32,1 mio. kr. før skat for de første tre måneder af 2013 mod 32,6 mio. kr. før skat i 2012. Sådan lyder status på første kvartal for Grønlandsbanken, hvis resultat svarer til en forrentning af primoegenkapitalen på 15,1 pct.

Nedskrivninger ligger næsten præcis på niveau i forhold til 2012 med et minus på 3,13 mod 3,11 mio. kr. - svarende til 0,1 pct. af udlånet, mens kursreguleringer er gået tilbage til et plus på 0,57 mio. kr. mod 3,2 mio. kr. i samme kvartal af 2012.

Resultatet får banken til af fastholde forventningerne om et resultat før kursreguleringer og nedskrivninger på mellem 125 og 145 mio. kr., hvor 2012 bød på et overskud på 141 mio. kr.

"Vi er rigtig godt tilfredse med starten på året. Bankens medarbejdere har travlt, og da vi samtidigt har formået at holde omkostningerne i ro, er resultatet blevet rigtig fornuftigt," skriver bankdirektør Martin Kviesgaard i en pressemeddelelse, hvor han også noterer sig en svag stigning i udlånet:

"Det afspejler samfundsøkonomien, der også udvikler sig svagt i øjeblikket. Samtidig har vi dog få tab på kunder. Vi forventer, at lavkonjunkturen i år vil betyde lidt lavere aktivitet i forhold til sidste år, så selvom vi forventer et godt år i banken, ser vi gerne, at der snart kommer gang i nye erhvervsaktiviteter. Grønland har brug for nye indtægtsskabende erhverv med nye arbejdspladser, hvis ikke borgernes, virksomhedernes og den offentlige økonomi skal komme under pres," skriver direktøren.

Bankens solvens er nu på 19,7 pct. mod et behov på 8,9 pct. Behovet stiger dog ifølge regnskabet til 10,06 pct., når 8+ modellen tages i brug på Grønland.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også