Anders Dam behøver ikke læse Peter og Ulven …

Børsen opfordrede i går Anders Dam til at læse historien om ”Peter og Ulven”, fordi hans troværdighed i markedet skulle være under pres. Flere analytikere erklærer sig godt tilfredse med Jyske Banks ageren på opkøbsfronten.
Foto: Schütt Henrik
Foto: Schütt Henrik

To navngivne analytikere siger til FinansWatch, at de ikke har mistet tilliden til Anders Dam som opkøber.

Kommentarerne falder i kølvandet på en bagside på Børsen i går, hvor Børsens finansredaktør Morten Jeppesen i sin ugentlige spalte ”Det sladrer finansbosserne om”, skrev, at Anders Dam måske skulle se at speede op på opkøbsfronten, fordi hans troværdighed kunne komme under pres, hvis han ikke snart lykkedes med flere transaktioner end de to, Jyske Bank hidtil har foretaget se seneste par år.

”Jyske Banks ordførende direktør, Anders Dam, bør ved lejlighed finde det sted i bogreolen, hvor han har sine eventyr stående. Selv vil han formentlig foretrække at genlæse H. C. Andersens eventyr om den grimme ælling, der vokser sig til en smuk svane. Men det er mere relevant for bankdirektøren at tage fablen om Peter og ulven ned fra hylden,”skrev Morten Jeppesen.

Han henviste til, at moralen i fortællingen er, at hvis man bliver ved med at råbe op om noget, og det gentagne gange ikke viser sig at holde stik, ja så holder folk op med at tro på en.

Masser af spaltemillimeter

Og i den forbindelse nævnte Jeppesen i sin klumme, at Anders Dam har talt vidt og bredt i diverse medier om, at han godt vil købe op, men at der ikke rigtigt er sket det store.

”For Anders Dam er fordelen, at han skaffer Jyske Bank masser af spaltemillimeter i aviserne. Ulempen er for Anders Dam, at hans troværdighed i markedet er under pres, hvis ikke snart han demonstrerer evnen til at foretage de opkøb, han så længe har talt om. Han risikerer at ende som Peter, og ikke som den smukke svane, han drømmer om,” skrev finansredaktøren.

FinansWatch har talt med flere analytikere om de er ved at miste tilliden til Anders Dam og Jyske Bank, som et institut der går forrest i konsolideringen.

”Han har ikke tabt min troværdighed i forhold til, om han vil lykkedes med at købe op. Han kan jo ikke bestemme, om banker går ned eller ej, og det er jo ofte pressede institutter, der bliver overtaget,” siger Jakob Brink, analytiker hos ABG Sundal Collier.

”Der skal to til tango, og Anders Dam har taget en ganske pæn del af, hvad der reelt er solgt det seneste år. Hvis 3-4 banker pludselig går til anden side, kan man tage emnet op igen. Og i den forbindelse skal man også huske prisen. Hvis den bliver for høj, må man da håbe, at Anders Dam holder sig væk,” siger Per Grønborg, analytiker i Danske Bank Markets til FinansWatch.

Tvivlede på evnen

Jakob Brink fra ABG siger dog til FinansWatch, at hvis man havde spurgt ham for 6 måneder siden, ja så havde han tvivlet på Jyske Banks evne til at lande opkøb.

”Sidste efterår begyndte jeg da at miste troen på, at Jyske Bank kunne købe op. I starten af 2012 så det fra min stol ud som om, at der ville ske en masse på konsolideringsfronten, men så gik det hele ligesom i sig selv igen. Udlånet faldt, og det var også som om, at tilsynet tog den med ro, bl.a. med indførelsen af det bløde solvenskrav. Så det så lidt svært ud sidste efterår, men så købte Jyske Bank Spar Lolland, og viste dermed, at de mener det,” siger Jakob Brink.

Jakob Brink tilføjer, at man ikke skal være bleg for, at de nye Sifi-regler sætter også de store banker under pres, hvor kapitalkravet blev større end ventet. Og derfor kan den strategiske kapital vise sig at være af en mindre størrelse end først antaget.

”Men Jyske Bank har 14 pct. kernekapital, og udlånet falder, så de har penge nok. Jeg mener, at de ligger ret favorabelt med meget kapital, så jeg tror nok, at de skal få flere muligheder,” siger han.

De gør da noget

Jakob Brink tilføjer, at ud af de institutter, han har analysedækning på, har der været foretaget 10 opkøb eller fusioner. Og af dem står Jyske Bank for de to.

”Det er trods alt 20 pct. af de ting, der har været til salg. Så de gør da noget,” siger han.

Men kan man anklage Anders Dam for at være for defensiv, når han partout vil vente på, at et andet institut selv henvender sig til Jyske Bank med henblik på en overtagelse eller en fusion?

"Jeg synes, det er svært som udenforstående at vide præcist, hvordan disse overtagelsesforhandlinger foregår. Jeg kan godt forstå, hvis Jyske ikke blot har lyst til at ringe på hos en given bank uden at have fået en invitation. På den anden side er det da min opfattelse, at Jyske og andre banker har givet tilsynet besked om, hvilke banker de kunne være interesserede i at overtage, skulle det blive relevant. Det kan betyde, at Jyske Bank og sektoren generelt måske er mere udfarende end som så,” siger ABG-analytikeren.

Husk nu prisen

Hos Per Grønborg fra Danske Bank Markets er netop prisaspektet helt afgørende, hvorfor han ikke mener, at man kan vurdere en direktørs evner som opkøber, før man kender priserne på de tilkøbte aktiver.

”Når man taler om opkøb, skal man altid også huske på prisen. Hvis den bliver for høj, må man da håbe, at Hr. Dam holder sig væk. Skulle vi se priser på niveau med, hvad der blev betalt for Roskilde Banks filialer og Fionias ditto. så er jeg overbevist om, at aktiemarkedet vil foretrække, at Jyske Bank holder sig væk,” siger Per Grønborg til FinansWatch.

Analytikeren fra Danske Bank Markets tilføjer, at spørgsmålet nu er, om han formår at få Vestjysk Bank til samme pris, som han betalte for Spar Lolland.

”Det vil være et pokerspil om, hvem der har mest is i maven,” lyder vurderingen fra Grønborg. (Opdateret)

 

Storbanker er parate til milliardopkøb

Anders Dam har liste med opkøbskandidater klar 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også