Moodys: Cypern-aftale øger risiciene i Europa

Redningsplanen på Cypern er en negativ faktor, når eurolandenes kreditværdighed skal vurderes. Det skriver kreditvurderingsbureauet Moody's i en analyse mandag.
AF RITZAU FINANS.

- Politikernes håndtering af Cyperns krise med den øgede risikotolerance, og den usikkerhed, som en mere kompromisløs og mindre forudsigelig tilgang til krisehåndteringen skaber for investorernes risikovurdering, er kredit-negativ for de europæiske lande, fremgår det af analysen.

Moody's påpeger desuden, at selv hvis forhandlingerne falder på plads, og Cypern forbliver i eurozonen, øger politikernes seneste beslutninger risikoen for udtrækning af indeståender, kapitalflugt, højere lånerenter for banker og stat, samt forskydninger i det finansielle marked senere hen.

Samtidig vurderer kreditvurderingsinstituttet, at konsekvenserne af en euro-exit for Cypern kan være "hinsides politikernes evner" at kontrollere. Derudover kan forvirringen risikere at sprede sig til de ørige lande, når eurozonens politikere går hårdt til sagen i forhandlingerne.

- Den hårde linje, som de europæiske regeringer har lagt, tyder på, at regeringerne er mere tilbøjelige til at tolerere større risici for at forstyrre det finansielle marked, når kravenen skal fastlægges, end de var i starten af krisen, skriver Moody's.

Misforstået tiltro

Cypern-aftalen, der lader nogle af de større indskydere og interessenter betale en del af regningen for henholdsvis afvikling og rekapitalisering af Cyperns to største banker, lægger desuden op til, at obligationsejere, indskydere og tilsvarende i andre lande med pressede økonomier, kan risikere at skulle betale, hvis bankerne kommer i modvind.

Ifølge Moody's tyder euro-regeringernes holdning på, at politikerne generelt har tiltro til, at markedsforholdene er tilstrækkeligt positive og/eller, at værktøjerne til at undgå spredning er tilstrækkelige. Men det kan være en misforstået tiltro, skriver Moody's.

- Der har fortsat ingen tegn været gennem krisen på, at yderligere afledte effekter fra Cypern - såsom kapitalflugt fra perifere økonomier - kan kontrolleres.

Et cypriotisk euro-exit, advarer Moody's, vil understrege, at unionen ikke er uopsplittelig, og at Mario Draghis plan om at gøre "alt, hvad der skal til" for at redde euroen ikke rækker til at redde unionen i dens nuværende form.

- Selv hvis Cypern bliver i unionen, sender forhandlingerne et signal til indskydere og investorer, der vil underminere eurozonens overlevelsesevne. Som politikerne opdagede ved Grækenlands anden hjælpepakke, hvor den private sektor måtte tage nogle af tabene via statsobligationerne, er præcedens svær at slette fra investorernes hukommelse - selv ikke, når politikerne senere prøver at overbevise markedet om, at et tilsvarende træk ikke vil finde sted igen.

/ritzau/

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også