SIFI-banker skal finansiere stabilitetsfond

Der skal oprettes en ny fond, der sikrer krisehåndtering af eventuelle krisesituationer i de systemiske banker. Det er et af forslagene i det såkaldte SIFI-udvalgs (Systemically Important Financial Institutions) rapport om vigtige finansielle institutioner i Danmark.
Af /ritzau/FINANS

"Det er udvalgets anbefaling, at der etableres en stabilitetsfond finansieret af de danske SIFI'er, således at der sikres et bidrag fra den finansielle sektor til krisehåndtering af SIFI'er," skriver udvalget i rapporten og foreslår, at fonden opbygges med start i 2020.

"Fonden vil kunne finde anvendelse i kombination med de øvrige krisehåndteringsværktøjer og vil kunne anvendes til at understøtte likviditeten i et institut under krisehåndtering ved at garantere aktiver eller passiver, give lån eller købe aktiver, eller til at rekapitalisere en bridgebank," lyder det envidere fra udvalget.

Det er hensigten, at SIFI'erne selv sørger for at lægge penge til side, til hvis en af dem kommer i klemme, skriver udvalget. Bidragene skal tilpasses efter de enkelte institutters andel af SIFI'erne samlede risikovægtede poster.

På det punkt adskiller forslaget sig fra EU-Kommissionens direktivforslag med krav om, at der oprettes afviklingsfonde i de enkelte lande. Kommissionen mener blandt andet, at alle markedsaktører skal indbetale til fonden.

Udvalgets forslag om systemisk vigtige banker kvalificerer Danske Bank, Jyske Bank, Sydbank, Nykredit, BRFKredit og Nordeas danske afdeling til SIFI-status.

 

Overblik: Her er SIFI-udvalgets krav til bankerne 

Her er de systemisk vigtige finansielle institutioner i Danmark 

SIFI-udvalget: Måske skal der være flere systemiske institutter 

Aktiemarkedet belønner SIFi-udnævnelser

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også