Kvæg de nye svin for DAB

Sidste år var det svinebønderne - i år det malkekvæg, der giver nedskrivninger i landbrugstunge Danske Andelskassers Bank. Generelt aner direktør Jan Pedersen dog lyspunkter i landbruget.

Danske Andelskassers Bank må for femte år i træk notere sig et minus - denne gang på 166 mio. kr. før skat, hvoraf 100 alene kom i fjerde kvartal.

Her kom bankens landbrugskunder inden for malkekvægsbranchen i problemer, forklarer adm. direktør Jan Pedersen.

"Jeg er moderat optimistisk i forhold til, hvordan tingene skal gå. Men jeg kan også se mange ting, der kan drille både os og sektoren som helhed ude i horisonten. Og vi har jo en eksponering på landbrug. Og der er lyspunkter i landbruget generelt, men vi har kigget på det i fjerde kvartal, og der er altså nogle undersektorer, der har det svært i øjeblikket. Blandt andet malkekvæg. Og det har altså betydet nogle nedskrivninger i fjerde kvartal. Havde vi snakket sidste år, så havde det været svinebrugene, der var i problemer. Nu er det altså malkekvæg. Men helt generelt går det bedre for landbruget," siger Jan Pedersen til FinansWatch.

Bankdirektøren har i lighed med de fleste kolleger ikke let ved at få pengene ud til kunderne for tiden. Men i DAB betyder den kedelige trend i det mindste et solidt løft til solvensen.

Regnskab: DAB tabte 100 mio. kr. i fjerde kvartal

Kvægbønder kørt fast i krisen 

 

Banken har tabt ca. 1,5 mia. kr. i udlån siden udgangen af 2011, hvor man havde 9 mia. ude hos kunderne.

"Efterspørgslen efter bankprodukter er ikke hvad den har været. Det syntes jeg ikke bare vores regnskab, men også en række af de øvriges viser - med mindre man har været ude og købe et andet institut," siger Jan Pedersen og fortsætter:

"Vi ville hjertensgerne låne penge ud, men der er ingen, der vil låne. Så det er simpelthen ganske almindeligt afløb, vi ser. Det er vi kede af, men det hjælper selvfølgelig også på solvensenoverdækning. Men der er ikke tale om bevidste beskæringer. Jeg tror vores normale udlån vil være omkring ni mia., som vi havde ved udgangen af 2011. og der må vi erkende at der er langt op til fra 7,5 mia. kr."

Mens nedskrivninger er vokset, så kan bankdirektøren glæde sig over en forbedret basisindtjening trods faldende forretningsomfang og renteindtægter.

"Vi har tjent nogle penge, men vi har også skåret godt på omkostningerne. Da jeg startede for knap tre år siden, havde vi 64 filialer. Nu har vi 36. Og vi er i samme periode blevet en 110-115 færre ansatte. Så vi har også været igennem en hård tid på omkostningerne, som vi nu kan se på basisindtjeningen. Og det er vi glade for at kunne, men det er klart, at et underskud på 166 mio. kr., det bliver man aldrig tilfreds med," siger Jan Pedersen.

DAB banket på plads af Finanstilsynet

Kvægbønder kørt fast i krisen 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også