Optakt: Sydbank ovre de værste nedskrivninger

Sydbanks nedskrivninger for hele 2012 ventes at lande i underkanten af 2 mia. kr.

Sydbanks 2012 er et annus horribilis, hvad angår nedskrivninger. Bedst som finanskrisen så ud til at være ved at stilne af, er banken ad flere omgange blevet ramt af ekstraordinært hårde nedskrivninger, der påvirker årets samlede bundlinje betydeligt.

Først var det Finanstilsynets ændrede retningslinjer for nedskrivninger, der gav betydelige ekstraordinære nedskrivninger på bankens erhvervsudlån. Og siden var det så en gennemgang af privatkundeengagementerne, der førte til nedskrivninger på 300-350 mio. kr., et tal der bogføres i fjerde kvartal.

Af samme grund når banken kun et overskud på 27 mio. kr. efter skat i fjerde kvartal mod 52 mio. kr. i samme periode året før. Det er i hvert fald forventningen blandt de syv banker og finanshuse, der følger Sydbank-aktien, viser en rundspørge foretaget af SME Direkt for Ritzau Finans.

Selve resultatet er der nu ikke megen usikkerhed om. I forbindelse med den seneste omgang nedskrivninger oplyste Sydbank nemlig, at overskuddet før skat ventes at blive på cirka 600 mio. kr. for hele 2012.

Måske lidt bekymrende

Nedskrivningerne ventes at lande på 1750 mio. kr. Men ifølge de analytikere, der følger banken, begynder nedskrivningerne så også at gå den rigtige vej. I 2013 ventes Sydbank at nedskrive for 980 mio. kr., men 2014 vil give nedskrivninger for 681 mio. kr.

Det viser medianen af estimater i den prognose, SME Direkt har udarbejdet for Ritzau Finans.

"Når vi kigger på hele 2012 (i Sydbank, red.) giver det ikke gode retningslinjer for nedskrivningerne. Generelt for bankerne forventer vi, at der kommer mere og mere styr på nedskrivningerne i Danmark," siger Stig Nymann, bankanalytiker hos Alm. Brand Markets.

Han hæfter sig ved, at Sydbank ikke blot har taget store nedskrivninger på erhvervsudlån, men også på privatkunder, som banken frygter kan komme i klemme, hvis renten stiger, samtidig med at afdragsfriheden på kundernes realkreditlån udløber - noget som blandt andre Nordea har afvist skulle være nødvendigt.

"Der, hvor vi primært har set nedskrivninger, har været på erhverv. Derfor var det interessant, og måske også lidt bekymrende, at Sydbank tog de ekstra nedskrivninger målrettet privatkunder," siger Stig Nymann.

"Det er stadigvæk små beløb i det store billede, man skriver ned på privatkunder, men hvor tendensen er faldende for erhvervskunder, er den stigende for privatkunder, tilføjer han.

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også