Avis: Banker ivrige efter forlig i swap-sager

Ifølge Berlingske har en række banker fået travlt med at indgå forlig i sager om tab på renteswap for at undgå retssager, der kan danne præcedens og føre til endnu større tab.

Berlingske Business skriver i dag, at der er kommet fart på en række forligssager mellem banker og kunder, der føler sig dårligt rådgivet ved indgåelsen af en renteswapkontrakt.

Især landmænd og andelsboligforeninger har været ramt af swap-kontrakter, som har øget gælden til konkurstruende niveauer, da renten faldt markant efter finanskrisen. Det har ført til en lang række sager om mangelfuld rådgivning.

Efter en tysk domstol afsagde dom imod Deutsche Bank, der danner præcedens ved tyske domstole, er der også kommet skub i de danske sager. Ifølge Berlingske frygter bankerne, at en dansk dom vil danne præcedens og bane vejen for endnu større erstatninger. Derfor søger en række banker nu at indgå forlig for at holde sagerne uden for domstolene.

Kæmper hårdt

"Bankerne kæmper hårdt for at få indgået forlig, fordi en dom vil betyde, at der er en risiko for en bølge af retssager. De har haft en vis procedure for, hvordan man skal forholde sig over for kunder, som de har solgt de her swapkontrakter til, og hvis det viser sig, at der er en grundlæggende fejl i de procedurer, så vil det jo betyde en stor mængde af sager. Derfor kan erstatningskravene komme op på astronomiske beløb, og derfor vil de godt holde de her forlig lukkede," siger partner i advokatfirmaet Beck Rechtsanwälte Susanne Beck Nielsen til Berlingske Business.

Hun bakkes op af to andre advokater, der også har mærket en stigende tendens til forligsvilje hos bankerne.

Bankernes lobbyorgan Finansrådet mener ikke, at der kan trækkes paralleller mellem de forskellige sager.

"Sagerne skal vurderes individuelt i de enkelte banker, fordi det handler om rådgivning. Resultaterne af de swapsager, som indtil nu har været i Ankenævnet, har været meget forskellige. Nogle har givet kunderne medhold, andre har ikke, og det fortæller, at det er en meget individuel vurdering, der skal foretages," siger underdirektør Susanne Dolberg til Berlingske.

 

 

 

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også