Udlændinge har skudt 21 mia. i danske banker

Siden 2008 har danske banker rejst 50 mia. kr. i ny aktiekapital. Udenlandske investorer har købt knap halvdelen, viser statistik fra Nationalbanken.

Danske banker har haft travlt med at polstre sig, siden finanskrisen ramte med fuld styrke i 2008.

Ifølge statistik fra Nationalbanken har de danske børsnoterede banker rejst 50 mia. kr. i ny kapital de seneste fem år. Langt størstedelen er rejst i årene 2011-2012.

Se hele udviklingen i bankernes kapitaludstedelser her.

Fra januar 2008 til marts 2011 blev der 'kun' udstedt ny aktiekapital for 7,7 mia. kr. I april 2011 steg det tal til 35,9 mia. kr. - primært på grund af Danske Banks kapitaludvidelse.

Danske Bank er sandsynligvis ligeledes grunden til, at der fra september til oktober 2012 er set et hop på godt 7 mia. kr. fra 42,5 til 49,9 mia. kr. i samlede aktieudstedelser.

Udlandet dropper dansk bankgæld

Af de knap 50 mia. kr. i ny aktiekapital har udlændinge købt over 40 pct., oplyser Nationalbanken. Til gengæld har de enten solgt ud af deres beholdning af bankernes ansvarlige gæld eller valgt ikke at købe mere op, når udstedelserne udløb.

"I samme periode (2008-2012 red.) er banker og realkreditinstitutternes udenlandske udstedelser reduceret med knap 19 mia. kr. – primært som følge af udløb og afdæmpet udenlandsk efterspørgsel. Udlændingene har dog vist mere interesse på aktiemarkedet og har købt danske bankaktier for 21 mia. kr., hvilket udgør næsten halvdelen af kapitaludvidelserne siden 2008," skriver Nationalbanken.

I perioden 2008-2012 er der blevet udstedt for 50 mia. kr. i efterstillet kapital til danske investorer - primært til staten i forbindelse med bankpakke II, der gav bankerne mulighed for at optage hybridlån hos staten. Også her var det Danske Bank, der stod for størstedelen med et hybridlån på 24 mia. kr.

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også