Regnskab: Nordea falder lidt tilbage

Svenske Nordea kan ikke helt holde dampen oppe fra halvårsregnskabet, og bundlinjen går tilbage med 16 pct. Men sammenholder man med årets første 9 måneder sidste år, så brager bundlinjen frem med 24 pct.
AF KASPER KRONENBERG OG MATHIAS BENCKE FREMMEN

Den nordiske storbank Nordea har vigende indtægter i forhold til resultatet ved halvåret. Banken er stadig langt foran sidste års tal. Christian Clausen og Nordea oplever isoleret på kvartalet en tilbagegang i forhold til det foregående kvartal fra april til juni, men det ændrer ikke det overordnede billede af en maskine i fortsat fremgang.

Nordea, der kontinuerligt har leveret gode resultater før, under og i årene efter finanskrisen brød ud i 2008, skriver selv i rapporten for årets første ni måneder, at det primært er den fortsat svage makroøkonomi, der trækker negative tråde til bl.a. dansk økonomi og shipping-segmentet, som er områder der er med til at 3. kvartal går en spids tilbage for Nordea.

Tilbagegangen er dog ikke på nogen måde alarmerende for den pannordiske bank.

Nedskrivinger i den forkerte retning

Nettorenteindtægterne på 1,441 mio. euro er nede med 1 pct. sammenholdt med Q2, og billedet er det samme med gebyr- og provisionsindtægterne, der for kvartalet landede på 605 mio. euro. Samlet er driftsindtægterne på 2,469 mia. euro dog slået tilbage med 5 pct.

Til gengæld holdes udgifterne flade, mens nedskrivningerne på udlån desværre har slagside i den negative retning, hvor nedskrivninger på 254 mio. euro er 17 pct. mere end i Q2. Bundlinjen for 3. kvartal er på 688 mio. euro, det er en tilbagegang sammenlignet med Q2 på 16 pct.

Fladt på gebyrindtægter

Helt anderledes er billedet dog, hvis man sammenholder med årets første 9 måneder i 2011; så er der faktisk rigtig god fart på Nordea-maskinen. Driftsindtægterne er samlet oppe med 10 pct., hvor gebyr og provisionsindtægterne dog lidt overraskende ligger flade, en post som de fleste andre danske pengeinstitutter har oplevet en pæn fremgang på i år. Nettorenteindtægterne er oppe med 7 pct., mens nettoresultatet af poster til dagsværdi er den store indtægtsmæssige trækhest med en fremgang på 33 pct.

Samlet går Nordea udgifter tilbage med 2 pct., hvor personaleudgifterne er sænket med 5 pct., svarende til 115 mio. euro. Med til at trække i den forkerte retning er nedskrivningerne, der er 46 pct. større i årets første 9 måneder sammenholdt med sidste år, mens Nordea basisforretning dog er så robust, og i så stor fremgang, at den sagtens kan absorbere de stigende nedskrivninger, så bundlinjen lander trods alt 25 pct. højere for årets første 9 måneder.

Udlån i marginal fremgang

På udlånet viser Nordea fortsat, at den formår at vokse, det er ganske vist med beskedne 1 procent til 353 mia. euro., men i en lavvækstøkonomi er der dog fremgang. Går man et år tilbage er Nordeas lånebog blevet 6 pct. tykkere. På indlånet er trenden den samme, her er der dog endnu mere fart på, hvilket viser den store opsparingstendens i samfundet, hvor indlån på kvartalet er oppe med 3 pct., mens kunderne har placeret 12 pct. flere penge i Nordea sammenholdt med årets første 9 måneder sidste år. Indlånet lander på 207 mia. kr.

Egenkapitalforrentningen går tilbage for Nordea, fra 12,5 pct. i Q2 til 10,1 - på årets første 9 måneder er den på 11,4, pct., det er en frengang fra 10 pct. sammenlignet med samme periode i 2011.

Nordeas solvensprocent er på 12,2 pct. - det er et procentpoint op sammenholdt med status pr. 30. september sidste år.

 

Opdateres

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også