Paragrafforvirring om EU's nye banktilsyn

Det er stadig usikkert hvorvidt lande uden for euroen kan få indflydelse på det kommende EU-banktilsyn
AF RITZAU FINANS

Det er ikke udelukket, at der kan laves et nyt europæisk banktilsyn inden for de eksisterende traktater. Og at lande som Danmark og Sverige kan komme med og få indflydelse - selv om de ikke er med i euroen og Den Europæiske Centralbank
(ECB).

Det siger en kilde i EU's ministerråd til Ritzau, efter at avisen Financial Times op til EU-topmødet torsdag skriver, at det planlagte banktilsyn ifølge rådets egne juridiske eksperter er decideret ulovligt.

Avisen henviser til en fortrolig rapport fra rådets juridiske tjeneste og konkluderer, at der skal en traktatændring til for at etablere tilsynet.

Problemet er, at banktilsynet tænkes etableret under ECB, hvor det ifølge traktaten er ECB's ledelse - og dermed eurolandene - der bestemmer.

Men ifølge rapportens konklusioner, som Ritzau har set, opstiller juristerne også andre løsninger end en traktatændring.

Juridisk udfordring

De beskriver en model, hvor banktilsynets ledelse - tilsynsrådet - forbereder de beslutninger, der formelt bliver truffet af ECB's direktion. Men med en form for automatik i, at direktionen vil følge anbefalingerne.

Ifølge en diplomatisk kilde forsøger lande uden for euroen - som Danmark - at sikre, at de kan melde fra på enkeltbeslutninger, hvis ECB alligevel skulle vælge ikke at følge tilsynsrådets anbefaling.

Danmark, Sverige og Polen er blandt de lande uden for eurosamarbejdet, som har vist interesse for måske at deltage i banktilsynet, der er til debat på topmødet. Men de har også gjort det klart, at de vil have medindflydelse.

Det har hele tiden været kendt, at det bliver en juridisk udfordring at give de såkaldte udelande formel beslutningskraft.

Økonomiminister Margrethe Vestager (R) kaldte i sidste uge det oprindelige udspil fra EU-Kommissionen "en sur deal" for udelandene, fordi "man må tilslutte sig alle pligterne, men man må ligesom ikke få nogen rettigheder".

Hun hæftede sig dog ved, at flere toneangivende eurolande har sendt "meget stærke politiske signaler" for at finde en juridisk løsning, der sikrer, at udelandene kan få indflydelse.

/ritzau/

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også