Tilsyn: Længere snor til solvensklemte banker

Finanstilsynet er ved at lægge sidste hånd på nye regler, hvor man vil arbejde anderledes med kapitalklemte banker, lyder det fra Ulrik Nødgaard.
Foto: SCHÜTZE RENÉ
Foto: SCHÜTZE RENÉ

Finanstilsynet vil fremadrettet være mere tålmodige – men vil rykke endnu tættere på.

Sådan lyder den korte version af den ændring, som Finanstilsynet er på vej med i forhold til dets ageren overfor kapitalklemte banker.

På dagens vækstkonference i Skanderborg, hvor topfolk fra embedsværket, bankerne og Christiansborg var repræsenteret, fortalte direktør i Finanstilsynet Ulrik Nødgaard, at man har lyttet til kritikken fra bankerne – og ét sted er man på vej med en konkret ændring. Og det ligner umiddelbart en markant en af slagsen.

”I disse uger arbejder vi på et forslag, som har et kontracyklisk element i sig. Der vil man se en markant lempelse, i den måde vi arbejder med solvensbehov på. Som Jan Kondrup (direktør i Lokale Pengeinstitutter, red.) sagde, så har vi været forholdsvis håndfaste overfor institutter, der var klemte i forhold til at kunne opfylde det individuelle solvensbehov. Her vil vi fremover gribe det anderledes an,” siger Ulrik Nødgaard.

Får ikke trukket licensen søndag aften

Han siger, at tilsynets udgangspunkt er, at man fremadrettet vil være mere forsigtig og knap så hurtig på aftrækkeren med at fratrække et institut banklicensen, hvis der er problemer i forhold til at kunne opfylde det individuelle solvensbehov.

”Man får ikke trukket licensen søndag aften, hvis man ikke er helt oppe på beatet i forhold til det individuelle solvensbehov. Det vil tjene alles interesse, at vi får lidt længere snor. Så konkret arbejder vi på, at hvis vi kommer ud et sted, og der er et solvensbehov på 15 og en faktisk solvens på 13, ja så får vi fremadrettet et system, hvor man vil blive underlagt et nyt regime, hvor vi så vil sige, at man ikke må udbetale udbytte, man skal lave en genopretningsplan, man skal måske tilpasse forretningsmodellen og så må vi løbende vurdere, om det går i den rigtige retning,” siger Ulrik Nødgaard og tilføjer.

”Så kan det godt ende der, hvor det ellers ville være endt, men vi håber, at vi på den nye måde kan finde nogle veje frem,” siger Ulrik Nødgaard.

”Vi anerkender, at der er et tema her, det er derfor, vi laver vores praksis lidt om,” siger Finanstilsynets direktør.

Nødgaard: Ny praksis havde ikke hjulpet krakbanker 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også