Overraskende lavt træk i Nationalbanken

Likviditetstrækket i Nationalbanken i forbindelse med LTRO-faciliteten på 53 mia. kr. er overraskende lavt, selv om de danske pengeinstitutters likviditetssituation det seneste halve år er blevet markant styrket på grund af stigende bankindlån og stort set uændrede udlån. Det vurderer Økonomisk Ugebrev.
AF RITZAU FINANS

Sent fredag blev det meddelt, at bankernes samlede træk i Nationalbanken blev 53 mia. kr. Heraf har Danske Bank meddelt, at man trak 20 mia. kr., mens Sydbank og Jyske Bank allerede havde meddelt, at de ikke deltog.

Når likviditetstrækket vurderes som "overraskende lavt," skyldes det:

For det første, at der de kommende år er udløb af de statslige garantier for 89 mia. kr. Hertil kommer udløb af anden seniorgæld for 154 mia. kr. de kommende tre år.

For det andet, at der vil blive stillet skærpede krav til pengeinstitutternes likviditetsbuffere de kommende år gennem de nye Basel III-regler, hvor der indføres nye grænser for LCR (Liquidity Covered Ratio) og NSF (Net Stable Funding).

"Nationalbanken skønnede sidste år, at en tredjedel af bankerne med optagne statsgarantier har indlånsoverskud, og de vil altså ikke have problemer med umiddelbart at afvikle statsgarantierne. For de øvrige to tredjedele af bankerne har statsgarantier og seniorlån været med til at finansiere indlånsunderskud. De vil være meget afhængige af Nationalbankens LTRO," skriver ugebrevet.

Meget tyder dog i følge ugebrevet på, at likviditetsproblemerne er lettet i en del banker de seneste halve år.

"Ifølge en analyse fra SEB er bankernes samlede bruttoindlån i Nationalbanken aktuelt på 225 mia. kr. Omvendt var det seneste LTRO-træk på kun 19 mia. kr., hvoraf Danske Bank stod for 15 mia. kr.," skriver ugebrevet.

/ritzau/FINANS

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også