Ejendomshandel æder aktiegevinst op for Sparbank-fond

Spar Nord har presset prisen på Sparbanks filialejendomme så voldsomt, at det æder hele fusions-gevinsten op for bankens storaktionær og ejeren af ejendommene, Spar Vest Fonden.

En stor del af den bonus, Spar Nord står til at betale Sparbanks aktionærer ved fusionen mellem de to banker, går direkte tilbage i lommen på Spar Nord.

Sparbanks storaktionær og ejerene af de bygninger, banken har sine filialer i, er nemlig som en del af handlen gået med til at sælge ejendommene til Spar Nord til pris, der betyder at fonden intet får ud af bonussen på aktierne.

Kun ejendomme

”Spar Nord har den filosofi, at de gerne vil eje de ejendomme, de driver forretning i. Så de vil gerne undgå at sidde til leje hos fonden. Derfor er vi blevet enige om en pris på samtlige ejendomme, der er filialer i, og sagt, at hvis fusionen bliver stemt igennem, så har vi en handel," siger Niels Trærup, der tog over som formand i fonden tidligere på året som følge af den lovgivningsændring, der skal sikre mindre sammenfald mellem bestyrelserne i fonde for tidligere sparekasser og bestyrelserne i de banker, de ejer.

Der står i fondsbørsmeddelelsen, at det hovedsagligt drejer sig om ejendomme, der er filialer. Er der også andre ejendomme med i handlen?

”Nej, det er kun ejendomme, der er filialer i, der bliver handlet.”

Bliver prisen i nærheden af den opgørelse på 234 mio. kr., I tidligere har sat på ejendommene?

”Prisen er lidt mindre end opgørelsen i regnskabet, hvilket egentlig udelukkende er relateret til Sparbanks hovedsæde i Skive, som jo er et fyrtårn bygget i gode tider. Den kunne vi ikke få prisen for, men modsat ville vi jo egentlig også gerne af med den, så der måtte vi ned i pris. Til gengæld får vi så en gevinst på aktierne.”

Nyby: Konkurrenter pressede os ikke på prisen 

Bedre hybrider

Hvor stort et tab må i tage på ejendommene?

”Det kommer lidt an på, hvordan vi får afviklet prioritetsgælden. Men det er nok i størrelsesordenen 50 mio. kr.”

Fonden får som storaktionær i Sparbank i lighed med andre aktionærer del af den overpris på 30 pct., Spar Nord giver i fusionen. Den bonus svarer for fonden til ca. 45 mio. kr. Dermed står fonden faktisk til at tage et mindre tab på handlen - men der er også fordele, understreger Niels Trærup.

”Vi har også noget hybrid kernekapital, der i dag ligger i Sparbank, og som bliver overtaget af Spar Nord. Og et eller andet sted vil jeg hellere have den hest foran. Så handlen skal ses om en helhed.”

Forgæves kapitaljagt sendte Sparbank i armene på Spar Nord 

Vælter sig ikke i likviditet

Da jeg talte med din forgænger i december 2011 blev vi enige om, at fonden var noget illikvid og teknisk insolvent, og i hvert fald ikke i stand til at hjælpe banken. Ændrer fusionen på det, og hvordan står det til nu?

”Vi taber noget på ejendommen ved handlen, og vinder noget på aktierne. Fordelene er, at vi sidder med nogle væsentlig mere likvide aktier, og noget kapital, der efter min opfattelse er væsentlig mere værd,” siger Niels Trærup med henvisning til den kapital, Sparbank hidtil har stået som sikkerhed for, som nu i stedet lander i noget mere velpolstrede Spar Nord, og fortsætter:

”Vi vælter ikke i likviditet. Det gør vi ikke. Og jeg er ked af det på byens og på medarbejdernes i Sparbanks vegne, men et eller andet sted er den her handel stadig grundlag for en styrket fond. Det er bedre at sidde med seks procent af noget, der er noget værd end 58 pct. af noget, der er i Finansiel Stabilitet.”

Fond kan ikke sende penge til sin bank  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også