Tønder-chef tavs om dårlig rente

Tønder Bank-direktør Mogens Mortensen vil ikke tale om, hvorfor hans kunder og investorer skal spises af med en meget lav rente for hybrid kernekapital.
Foto: Jyllands-Posten
Foto: Jyllands-Posten

Det er muligt, at Tønder Bank-direktør Mogens Mortensen har taget et tavshedløfte. I hvert fald ønsker han ikke at forklare, hvorfor hans kunder og investorer skal spises af med en rente, der muligvis er den dårligste, der gives på kapital i danske banker for tiden.

For mens man får 7,25 pct. for ansvarlig kapital i landet største bank, Danske Bank, 8,75 pct. for hybrid kapital i Nordfyns Bank og lige knap 10 pct. i rente for supplerende kapital i Den Jyske Sparekasse, mener Mogens Mortensen tilsyneladende ikke, at hans kunder og investorer skal have en større risikopræmie, end hvis de havde været med til at polstre Danske Bank.

Mindre, faktisk. Cibor 3M - i skrivende stund 0,32 pct. - plus 5,75 i rente giver Tønder Bank. Altså lige over seks procent i rente.

Larmende tavshed

FinansWatch har i 12 dage telefonisk forsøgt at træffe Mogens Mortensen for en forklaring på, hvordan man sælger og rådgiver om en sådant produkt - og om det udelukkende er rettet mod bankens egne kunder.

Det har dog været umuligt at komme i kontakt med Mogens Mortensen, ligesom direktøren heller ikke har besvaret skriftlige henvendelser. Hybridudstedelsen sælges netop i disse dage.

Da FinansWatch først skrev om hybrid-udstedelsen - der for tiden dominerer Tønder Banks hjemmeside - beskrev obligationschef Kristian B. Hansen fra fondsmæglerselskabet Investering & Tryghed i Herning produktet som et, han ville gå udenom.

Ikke attraktiv

Han understregede, at han ikke kender Tønder Banks regnskabstal og soliditet, men alene baseret på renteniveauet og den forventede likviditet i papirerne, ser Tønders udstedelse ikke attraktiv ud.

"Selvom det er en variabel rente, og Cibor kan stige, så lyder tillægget på de 5,75 meget lavt. Selvom det ser ud til at være en rimelig solid bank, så vil jeg umiddelbart sige nej tak til de ca. 6 pct. i rente. Jeg vil til enhver tid hellere købe tilsvarende papirer i en stor bank, hvis det er det her renteniveau, vi taler om," sagde Kristian B. Hansen til FinansWatch.

Han pegede samtidig på, at papirer fra Danske Bank eller Nykredit vil være langt mere likvide, så hvis man pludselig får brug for de investerede penge, så kan hybriderne sælges på markedet. Dette vil efter al sandsynlighed ikke være tilfældet med Tønders kapitalbeviser.

Højere rente end sidst

"Det virker som om, det er noget, der ikke er rettet mod professionelle investorer men noget, de har tænkt sig at pumpe ud i lokalsamfundet," sagde obligationschefen.

Tønder udstedte også hybrid kernekapital i 2009. Her var renten dog en anelse mere konkurrencedygtig med en rente på 6,4 pct. plus Cibor 3M, hvilket dengang betød en første rentefixing på 7,96 pct., altså 1,89 procentpoint mere i rente end den nuværende udstedelse tegner til at give.

Af Tønder Banks brochure om hybriderne fremgår dog hverken den tidligere rentesats eller en begrundelse for, hvorfor banken i dag mener, at både rente og tillæg skal være lavere end dengang.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også