Sparbank åben for staten som medejer

Staten som medejer i Sparbank er et af de scenarier, som adm. direktør i Sparbank Bent Jensen i øjeblikket regner på for at fremtidssikre bankens kapitalstruktur.

Den hybride kapital fra staten udgør mere end halvdelen af Sparbanks kernekapital og åbner for en konvertering til aktier, der vil gøre staten til medejer af banken. Og ifølge direktør Bent Jensen er det bestemt en realistisk løsning på bankens lave kernekapital. Det fortæller han i et interview med FinansWatch.  

”Ja, det er bestemt en mulighed,” siger Bent Jensen, men understreger, at han endnu ikke har lagt sig fast på, hvilke håndtag, der skal trækkes i for at sikre fremtidens kapitalstruktur.

Kapitaludvidelse ikke tiltrækkende

Han erkender dog, at en kapitaludvidelse på almindelig markedsvilkår ikke synes videre tiltrækkende i øjeblikket. Slet ikke set i lyset af de senere års resultater i banken.

”Den sjoveste vej er yderligere indtjening. Men der er også mulighed for at lave kapitaludvidelse. Det synes vi bare ikke markedet er til lige pt. Og vi synes heller ikke, at Sparbank har en trackrecord de senere år, der er god at sælge aktier på i øjeblikket,” siger Bent Jensen.

Sparbank har netop offentliggjort et underskud for første halvår på knap 191 mio. kr. Resultatet er stærkt præget af nedskrivninger i kølvandet på de nye retningslinjer fra Finanstilsynet. De har ifølge banken medført ekstraordinære nedskrivninger for netop 191 mio. kr. oven i de 70 mio. kr., der ellers havde været realiteten.

Regnskab: Sparbank taber 200 mio. kr. i første halvår 

Lav kernekapital

Spar Bank har en solvensprocent på 12,6 pct., hvilket er 3,3 pct. højere end solvensbehovet. Kernekpitalsprocenten er imidlertid kun på 7,6, hvoraf 55,7 pct. er hybrid kernekapital. Det åbner for konvertering af statens kapital til aktier.

Hvornår ved I, om det bliver aktuelt?

”Jo tættere man kommer på landingsbanen, jo mere præcis skal man være i sin styring. Vi er ikke derhenne, hvor vi har belyst tingene godt nok til at træffe det rigtige valg.”

Det lyder ikke som om, at du har så travlt?

”Vi har vældig travlt med at analysere muligheder. Jeg har det ikke med at gå i panik, så vi kan godt have travlt, uden at du kan høre det på mig. Der sidder masser af mennesker og regner på mulighederne. Vi har bare ikke truffet en beslutning endnu,” siger han til FinansWatch.

Hamrende ærgerligt

Han understreger,  at man siden han overtog styringen af banken i slutningen af sidste år primært har haft fokus på at forbedre indtjeningen og få styr på nedskrivningerne.

”Når der er en kraftigt storm i Sønderjylland og digerne er ved at bryde igennem, så dækker man selvfølgelig de mest vitale huller først. I den her sammenhæng har vi haft fokus på svag indtjening, for lidt indlån og voldsomme nedskrivninger. Nu begynder vi så at lægge planer for kapitalstrukturen,” siger han.

Bent Jensen fremhæver, at det, når man ser bort fra de store ekstraordinære nedskrivninger, er lykkedes at følge planen det seneste halve år.. 

”Vi lagde en plan om, at vi ville have forbedret vores indtjening og have endnu mere fokus på at stramme op på udlånspolitikken for at udligne forskellen mellem udlån og indlån, så vi er klar til at indfri de statslige obligationslån i 2013. Alene på indlånet har vi hentet 1,1 mia. kr. i forhold til for et år siden. Og så har vi besluttet os for at være mere forsigtige på værdipapirmarkedet. De ting er sådan set lykkedes. Vores indtjening er forbedret,” siger han. Han lægger da heller ikke skjul på, at han ærgrer sig over de høje nedskrivninger.

"Det er jo hamrende ærgerligt, når de andre ting alle sammen er faldet ud til den rigtige side."

 

Regnskab: Sparbank taber 200 mio. kr. i første halvår 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også