FS-formand afviser galehus-kritik

Der vil ikke blive set med hverken nye eller mildere øjne på de sager, som FS har anlagt mod tidligere direktører i krakkede banker, fastslår den ny formand Jakob Brogaard efter kritik fra professor.
Foto: Finansiel Stabilitet/PR
Foto: Finansiel Stabilitet/PR

Juraprofessor ved CBS Lennart Lynge har over for Børsen i skarpe vendinger kritiseret Finansiel Stabilitets jagt på de ansvarlige direktører og bestyrelser i krakkede banker. Til Børsen Finans kaldte han FS for et 'juridisk galehus', og han anbefalede, at den ny formand for FS Jakob Brogaard tog de gamle sager op til revision.

"Han kunne gøre Finansiel Stabilitet og samfundet en stor tjeneste ved nøje at gennemgå de verserende sager, tale med de implicerede advokater og herved få et direkte og personligt indtryk af, hvad der er bæredygtigt, og hvad der ikke er grund til at forfølge. Han vil hurtigt nå den konklusion, at man kan få det indtryk, at det hidtil mere har handlet om udrensning end om retssikkerhed," sagde Lennart Lynge Andersen i går til Børsen Finans.

Medie: Professor kalder FS for galehus 

Men det afviser Jakob Brogaard pure over for FinansWatch.

Gør tingene på vores måde

Den ny formand har lige siden 2008 kørt tæt parløb med Henning Kruse Petersen, og ikke en sten er blevet vendt, uden at både Kruse og Brogaard har kigget under den. Dermed ser Brogaard ingen grund til, at han skulle se nærmere på de eksisterende sager.

"Lennart Lynge må kalde det, hvad han vil. Det kan jeg ikke tage mig af. Vi gør tingene på den måde, som, vi føler, er rigtige, og så er den ikke længere," siger formanden til Finanswatch.

Han understreger, at han ikke selv har læst Lennart Lynges bredside, men afviser pure, at der skulle være sket noget, der gør, at advokatundersøgelserne af krakkede banker skulle have skiftet karakter efter Amagerbankens fald, hvilket Lennart Lynge ellers mener.

"Vi har ingen planer om at revurdere sagerne. De sager de kører, og der er jo forskel på bankerne. Så der er grunde til, at de sidste forundersøgelser har været anderledes end de første," siger Jakob Brogaard til FinansWatch.

Forfærdeligt vrøvl

Også Jørn Astrup Hansen, tidligere bankdirektør, der har deltaget i oprydningen efter EBH Bank og Eik Banki, undrer sig over at høre professoren karakterisere de rejste sager som juridisk grundløse.

”Jeg tror, man i denne sammenhæng står sig ved at skelne mellem banker – ikke mellem advokater. Der er, og der skal være, et stort ansvar forbundet med at forvalte andres penge. Det ansvar er i flere banker røgtet på en måde, som kalder på et retsligt efterspil. Der er behov for et opgør med de excesser, vi var vidner til i 00’erne, om bankerne skal genvinde deres gode omdømme," siger Jørn Astrup til FinansWatch.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også