Regnskab: Andelstung andelskasse tjener 44.000 kr.

Lille andelskasse med store vækstambitioner tjente 44.000 kr. før skat i første halvår af 2012.

Trods meget lave nedskrivninger på bare 80.000 kr. er der kun lige akkurat plus på bundlinjen i Københavns Andelskasse, der kommer ud af første halvår med et plus på 44.000 kr. før skat. Det er dog en markant forbedring for andelskassen, der sidste år flyttede fra Østerbro til Amager, i forhold til årsregnskabet for 2011, der endte med et minus på 1,044 mio. kr.

"Udlånsvæksten i 2012 er på ca. 4 pct., og væksten på 12 måneder er på ca. 13 pct., hvilket er mindre end forventet. Udlån til finansiering af andelsboliger udgør fortsat en stor del af andelskassens samlede udlån. Pr. 30.6.2012 udgjorde andelsboliglån 72 pct. af det samlede udlån," lyder det i regnskabet, der også viser at andelskassen har styrket sin kapital efter man lukkede bøgerne på første halvår:

"I juni måned offentliggjorde vi vores prospekt for udstedelse af kapitalbeviser. Efter halvårets regnskabsafslutning er der udstedt yderligere 1,5 mill. og i alt 5,5 mill. Kapitalbeviserne er købt af vores egne kunder, og viser at der er stor opbakning blandt kunderne. I prospektet er beskrevet en 5-års plan, som skal forøge udlånet med 17 pct. årligt eller i alt 119 pct. på 5 år. Væksten er inden for rammerne i ”tilsynsdiamanten”, og svarer til den gennemsnitlige udlånsvækst de seneste 5 år," skriver andelskassedirektør Rene Poulsen i regnskabet og fortsætter:

Østerbro-bank flytter til Amager 

Rådgivning koster

"Vi anser derfor målsætningen, som vil give andelshaverne et gennemsnitligt afkast på 10,6 pct., for realistisk. Resultatet for 2011 var påvirket af omkostninger til ekstern rådgivning i den igangværende proces, hvor mulighederne for omdannelse til et aktieselskab undersøges. I årets første 6 måneder er omkostningen hertil tkr. 210. Afhængig af udviklingen i undersøgelserne kan disse omkostninger blive forøget. For hele  2012 er der budgetteret med tkr. 300 til ekstern rådgivning. For hele 2012 forventes et overskud på tkr. 180, og udviklingen i indtægterne i årets første 6 måneder er som forventet."

Andelskassen har beregnet sit solvensbehov til 8 mens solvensen er på 13,1. Indlånet er vokset med næsten 21 mio. kr. til 173 mio. kr. på et år, mens udlånet er gået fra 118,3 mio. kr. for et år siden til 133,7 mio. kr. i dag.

Garantsparekasser lokker med høje renter og høj risiko  

Og andelskassen har da også haft succes med at få nye kunder ind på en ny type udlån:

"I 2011 begyndte vi at tilbyde studerende finansiering af andelsboliger, med en fleksibel afvikling, således at betalingen af renterne, delvist kan udskydes til uddannelsen er gennemført. 30.6.2012 udgør disse lån 13 pct. af det samlede udlån. Ved finansiering af andelsboliger til studerende, skal den beregnede andelsværdi kunne dække restgælden når studiet er slut, før lånet bevilges. Der er således skærpede krav til sikkerheden, når disse lån ydes," lyder det i regnskabet.

Andelskasse følger Finanstilsynets påbud

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også