DF og LA kræver åbenhed om Bernstein-efterfølger

Oppositionspartierne vil have processen med at finde nationalbankdirektørens efterfølger gjort langt mere transparent.

Det skriver Berlingske. Overfor avisen gør Dansk Folkepartis finansordfører og den formentlig kommende partiformand Kristian Thulesen Dahl sig til fortaler for at lade udvalget bag ansættelsen af den næste nationalbankdirektør indgå i et form for samspil med Folketingets finansudvalg.

"Når der er tale om en så vigtig national post, kunne man sagtens forestille sig at lægge en sådan opgave i finansudvalget. Eller i hvert fald som minimum kræve at regeringen skal konsultere udvalget. For der sidder folk fra alle politiske partier her, og på den måde bliver det også mere repræsentativt," siger han til avisen.

Også Liberal Alliance er positive overfor åbenhed. Hverken statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) eller økonomi-og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) har ønsket at kommentere sagen overfor avisen, mens erhvervs-og vækstminister Ole Sohn (SF) gør klart, at den endelige proces frem mod valget af Nils Bernsteins afløser endnu ikke er på plads.

"Vi ved, at Nils Bernstein senest til januar ifølge loven skal indgive sin opsigelse. Det forventer jeg så, at han gør, og så tilrettelægger vi en proces, der skal ende med den bedst mulige erstatning," siger erhvervs-og vækstministeren til Berlingske.

En af Bernsteins forgængere medgiver overfor avisen, at der kan være behov for mere åbenhed i processen.

"Jeg kan godt se, at man med det nuværende system kan frygte, at der er en person, der er tæt på den givne regering, som kan blive kørt frem som spidskandidat. Det er svært at sige, om det tidligere har været tilfældet. Men jeg kan godt se, hvad der menes med det," siger Erik Hoffmeyer, der var nationalbankdirektør fra 1965 til 1994, til avisen.

I et portræt af de kandidater, der bliver fremstillet som forrest i feltet, uddeler Sohns forgænger Brian Mikkelsen (K) roser til departementschef Michael Dithmer, der nu arbejder under netop Sohn.

"Han arbejder hele tiden og er enormt løsningsorienteret. Sidste år rejste han hjem fra en delegationstur, vi var på sammen, fordi en af bankerne herhjemme var ved at bryde sammen. Da jeg kom hjem, lå der en plan klar på bordet," siger eksministeren til Berlingske.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår