Avis: Danske Bank næsten altid i front ved Cibor-indberetning

Børsen skriver, at Danske Bank i 2007 i 191 ud af 248 tilfælde indberettede højest, når Cibor-renten skulle fastsættes. Danske Bank-chef har svært ved at tro på tallene, men minder om, at Danske Banks bud er tæt på gennemsnittet.
Foto: MIK ESKESTAD
Foto: MIK ESKESTAD

Skriverierne om Cibor-renten fortsætter og i dag er det Børsen, der har gået alle Cibor-indberetningerne igennem fra 2007, som er tal hentet hos Finansrådet. Og Børsens opgørelse viser, at Danske Bank var den bank, der i klart de fleste tilfælde meldte det højeste renteniveau ind, og derfor også klart flest gange fik "sorteret" sit bud fra, når man skulle finde frem til det rette niveau. Metoden var nemlig, at de to højeste og de to laveste rentebud fra bankerne, blev sorteret fra.

I 191 dage ud af 248 mulige indrapporterede Danske Bank branchens højeste bud på den vigtige rente.

Seniorrådgiver fra Aalborg Universitet, Lars Krull, der ikke ønsker at kommentere specifikt på de enkelte renteniveauer eller på Danske Banks ageren i sagen, siger, at selvom Danske Banks høje bud - qua den metode man benyttede - ofte blev sorteret fra, så kan det godt have haft indflydelse på Cibor-renten alligevel.

Påvirker hinanden

"Hvis en bank konsekvent ligger højest, kan det over tid påvirke renten. Ethvert system fungerer jo ved, at man påvirker hinanden," siger Lars Krull.

Jens Peter Neergaard, chef for Danske Markets, hvilket han også var i 2007 har svært ved at tro på Børsens tal, da han bliver præsenteret for dem, men siger efterfølgende, at man skal huske på, at når man ser på de indberettede renteniveauer, at forskellene er marginale.

"Det, jeg kan se, er, at de satser, vi stiller, i gennemsnit er under 3 basispoint i afvigelse i 3 måneders Cibor-renten, så det er noget, der ligger meget tæt på gennemsnittet, selvom det godt kan være, vi har ligget højest," siger Jens Peter Neergaard til Børsen.

Hvis man skal vurdere, hvad Danske Bank eventuelt kan have haft af motiv til næsten altid at melde ind med den højeste rente, så vurderer Lars Krull overfor Børsen, at ønsket om mere profit kan have været årsagen.

"I 2007 buldrede bankernes udlån derudad. Ejendomsspekulanter købte stort op, og private købte flere biler og talte om en tredje bolig. Det er klart, at jo højere Cibor var, jo mere kunne sektoren såvel teoretisk som praktisk tjene på Cibor-relaterede udlån," siger Lars Krull.
 

Sohn undersøger rentesats

Finansrådet accepterer alternativ til Cibor

Avis: Bankerne nægter Cibor-alternativ

Libor-skandale er måske blot begyndelsen  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også